2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel komt deze week nog met haar nieuwe Itanium processor op de markt. De Itanium 2 is logischerwijs de opvolger van de huidige Itanium serie en ging tot voorkort schuil onder de codenaam Montecito. Deze processor zal met zijn 1,7 miljard transistors het meest ingewikkelde product zijn op de wereld. In deze serie komen er op dit moment zes modellen uit.

De serie bestaat uit vijf dualcore processoren en één singlecore processor. Het werd tijd voor een nieuwe serie van Intel omdat de al wat verouderde serie steeds meer problemen kreeg. Zo heeft de huidige Itaniumlijn nogal wat compatibiliteitsproblemen met met software en zijn de processors bij tijd en wijele traag. Door deze problemen was Intel genoodzaakt om een nieuwe serie op de markt te brengen.

Intel begon ook al klanten zoals IBM en Dell te verliezen. HP bleef als enige belangrijke klant bij Intel en heeft momenteel nog computers met de Itanium processor in haar assortiment. Computers die zullen worden gebouwd met de nieuwe processor zullen aan het einde van augustus pas voor de consument te koop zijn.

De vijf dualcore processoren hebben kloksnelheden variërend van 1,4 GHz tot 1,6 GHz. De singlecore heeft een snelheid van 1,6 Ghz. Volgens de processorenfabrikant is de nieuwe serie verbeterd qua prestaties, maar ook qua energieverbruik. De prijzen van de nieuwe serie liegen er ook niet om, deze lopen van 740 dollar voor het goedkoopste model tot 3.692 dollar voor de duurste.