2min

Tags in dit artikel

, , ,

De nieuwe Opteron processormodellen van AMD zijn al veelvuldig besproken, maar vandaag heeft de processorfabrikant de nieuwe modellen officieel aangekondigd. De nieuwe ‘Rev F’ modellen gaan de strijd aan met de nieuwe Xeon modellen van Intel en hebben een aantal nieuwe features die daarbij moeten helpen.

Alle nieuwe Opteron modellen zijn dual-core processors en bedrijven die over willen stappen op het nieuwe model moeten ook nieuwe moederborden aanschaffen. De nieuwe socket heeft 1.207 pins, ten opzichte van de 940 van de huidige Opteron socket. Volgens AMD biedt dat betere informatieoverdracht voor quad-core chips. De keus voor een nieuwe socket gaat enerzijds in tegen de wens van bedrijven om hun servers eenvoudig op te kunnen waarderen, maar anderzijds is de nieuwe ‘Socket F’ wel geschikt voor de nieuwe quad-core chips die in 2007 op de markt komen, alsmede de nieuwe serverdesigns die richting 2010 op de markt gaan komen.

De nieuwe Opterons zijn door AMD voorzien van DDR2 geheugen. Het bedrijf heeft nog niet gekozen voor de opvolger van DDR2 genaamd, FB-DIMM, iets wat concurrent Intel al wel deed met de Woodcrest modellen van de Xeon processor. Volgens AMD is FB-DIMM momenteel nog niet energiezuinig genoeg en kost het meer dan DDR2, het bedrijf zal daarom later overstappen op FB-DIMM.
Verder zijn alle Opterons voorzien van AMD’s AMD-V virtualisatietechniek, waardoor servers meerdere besturingssystemen tegelijkertijd kunnen draaien en daardoor efficiënter ingezet kunnen worden.

AMD heeft de nieuwe Opterons opgedeeld in drie variaties, te weten High Efficiency (HE), regular en Special Edition (SE). HE modellen verbruiken maximaal 68 Watt, tegenover een verbruik van 95 Watt van de regular modellen. De SE modellen gebruiken tot maximaal 120 Watt, maar heeft een kloksnelheid die 200MHz hoger ligt dan die van de andere varianten. Marktleiders Sun, HP en IBM hebben laten weten de nieuwe Opterons te zullen gaan gebruiken, Sun is momenteel de enige afnemer van de SE modellen.

Met de introductie van de nieuwe Opteron processors stapt AMD ook over op een nieuw nummeringssysteem voor haar processors. Zo is de 1000 serie geschikt voor computers met één processor, de 2000 serie voor dual-processor computers en de 8000 serie voor computers met maximaal acht processor.
Prijzen voor de nieuwe modellen lopen van 255 dollar voor het goedkoopste model tot 2.649 voor de duurste variant, uiteraard bij afname van 1.000 stuks. Meer prijzen zijn te vinden op de site van AMD.