2min

Tags in dit artikel

, , ,

De strijd tussen Toshiba’s HD DVD en Sony’s Blu-ray formaat zal niet eenzelfde soort verloop kennen als de strijd tussen de VHS en Betamax videoformaten. In deze laatste strijd behaalde VHS uiteindelijk de overwinning, maar analisten van Screen Digest denken dat de strijd tussen HD DVD en Blu-ray in een gelijkspel zal eindigen, waarbij er alleen maar verliezers zullen zijn.

Volgens de analisten zal geen van beide formaten de markt gaan domineren en zullen beide formaten naast elkaar blijven bestaan. Uiteindelijk verwachten de analisten dat er in de loop van de tijd een gecombineerd formaat zal verschijnen, dat ook goedkoper zal zijn. Volgens Graham Sharpless van Screen Digest is het succes van de DVD te danken aan het feit dat het medium een betere kwaliteit en meer gemak biedt ten opzichte van de VHS videobanden.

HD DVD en Blu-ray bieden die voordelen ook ten opzichte van het DVD formaat, maar beide formaten kennen ook hun nadelen. Zo kan er op een HD DVD schijfje 30GB aan gegevens geplaatst worden, terwijl een Blu-ray schijf een capaciteit van 50GB heeft. Blu-ray daarentegen is door zijn revolutionaire aard een stuk moeilijker te produceren dan HD DVD, dat op zijn beurt gemaakt kan worden met gemodificeerde DVD machines.

Toch is Screen Digest niet zeker van deze voorspelling en in het rapport van het bedrijf zijn daarom ook nog twee andere mogelijke uitkomsten van de strijd te vinden. De eerste optie is de meest voor de hand liggende, namelijk dat één van de twee formaten als winnaar uit de strijd komt en het andere formaat van de markt verdrijft.
De tweede optie is slecht voor beide kampen, want bij die optie krijgen beide formaten geen voet aan de grond bij de consument, een situatie die te vergelijken is met de audioformaten SACD en DVD Audio.

Ben Keen, hoofdanalist bij Screen Digest denkt dat de strijd tussen beide formaten zowiezo niet gunstig is voor beide kampen. Volgens hem is de kans groot dat beide kampen uiteindelijke ondersteuning gaan bieden voor elkaars formaten, zo zijn er momenteel al plannen voor gecombineerde mediaspelers. De hele heisa rond de nieuwe formaten zal er echter voor zorgen dat consumenten niet snel over zullen stappen op een nieuw formaat. Screen Digest verwacht dat in 2010 er van alle verkochte films slechts éénderde op een HD formaat zal staan.

De grootste winst zal volgens de analisten de komende jaren dan ook te halen zijn op de markt voor DVD’s, aangezien het de verwachting is dat films op DVD goedkoper gaan worden door de introductie van de nieuwe formaten. Het is daardoor goed mogelijk dat de omzet in de markt voor films vijftien tot twintig procent hoger zal liggen dan wanneer de HD formaten niet geintroduceerd zouden zijn. De DVD speler kan de komende jaren dus gewoon dienst blijven doen. Waar twee honden vechten om een been….