1 min

Tags in dit artikel

,

Een paar dagen geleden was het zo ver, een update voor de xserver Xorg, zoals die heet. Nadat ik de update had geïnstalleerd werd ik de volgende dag verrast door een zwart scherm.

Dit gebeurde drie dagen geleden. Het Ubuntu team had een nieuwe versie van het Xorg pakket, xorg-server-core 1:1.0.2-0ubuntu10.3, toegevoegd aan de updates van het besturingssysteem. Dit resulteerde in een niet startende xserver. Er werd een tijdelijke oplossing gesuggereerd. Men moest van de commandline af een oudere versie van het xorg-server-core pakket installeren en deze niet updaten tot er een nieuwere versie van het bestand kwam die wel werkte.

Tegen de tijd dat ik het uitvond, nadat ik even Windows had geboot, was deze update al beschikbaar en hoefde ik de moeilijkere work-around, een downgrade naar het vorige pakket, niet meer uit te voeren. Vooral beginnende Linux gebruikers in de community waren erg van slag toen dit gebeurde. Sommige zijn door deze fout zelfs teruggestapt op Windows. Het is bij Ubuntu op dit moment nog een raadsel hoe dit kon gebeuren en er is ook een onderzoek ingesteld om te achterhalen hoe dit kon gebeuren. Zeker omdat deze versie van Ubuntu LTS (long time support) achter zijn naam had staan en het dus erg vreemd is dat dit kon gebeuren.