3min

Tags in dit artikel

, , ,

Paul Otellini, CEO van Intel, heeft Intels plannen om zijn technologische ontwikkelingen te versnellen uiteengezet. Duizenden ontwikkelaars en technici hoorden uit zijn mond dat de voortgang in de processortechnologie een nieuwe prestatiedoorbraak teweeg zal brengen in een tijdperk van energiezuinige computers. Ook liet hij weten dat Intel in november de eerste Quad Core processors voor pc’s en grote servers zal leveren en gaf hij nieuwe informatie betreffende Intels toonaangevende 65nm en 45nm productietechnologieën.

"De bedrijfstak maakt de grootste verandering in jaren door en treedt een nieuw tijdperk binnen waar brute kracht en efficiënt energieverbruik voorop staan, in alle marktsegmenten en bij elke computer", aldus Otellini.

Door in te gaan op de trends van de laatste tijd, liet Otellini zien hoe de kracht van de processor belangrijker is geworden dan ooit tevoren. "De komst van nieuwe besturingssystemen, levensechte games, online video en HD-video vraagt om steeds betere prestaties. Een enkele YouTube-stream zal vandaag de dag een pc van een paar jaar oud doen haperen", aldus Otellini. "Nu HD-video oprukt, hebben gebruikers acht keer zoveel power nodig, voor het coderen alleen al. Meer dan ooit tevoren is het de kracht die telt, terwijl de warmteproductie omlaag moet en de levensduur van de batterij juist omhoog. Ook wordt het steeds belangrijker om de elektriciteitskosten in datacentra te drukken. Processortechnologie is de kern van de oplossing."

Als het om prestaties en energiezuinigheid gaat, vormen Intels nieuwe Core-architectuur en de Intel Core 2 Duo, de nieuwe standaard. Otellini liet zien dat de Core2 Duo voor een brede reeks applicaties de snelste processor is en stipte aan dat het, met 5 miljoen exemplaren sinds de introductie van krap twee maanden geleden, het snelst groeiende product in de geschiedenis van het bedrijf is.

Otellini kwam vervolgens met nieuwe details rond Intels plannen voor de allereerste Quad Core processor voor pc’s en grote servers. De eerste processor, gericht op gamers en contentmakers, zal Intel Core2 Extreme Quad Core heten en in november op de markt komen. De prestaties zullen maar liefst 67 procent hoger zijn dan die van een Intel Core2 Extreme. De ‘gewone’ Quad Core processor, de Intel Core2 Quad, zal in het eerste kwartaal van 2007 te koop zijn. Dit jaar nog zal voor dual processor-servers de Intel® Xeon® 5300 Quad Core op de markt verschijnen, terwijl de 50 watt Intel Xeon L5310 voor blade servers in het eerste kwartaal van 2007 te verwachten is.

Het is de bedoeling dat Intels nieuwe 45nm-technologie in de tweede helft van 2007 in gebruik wordt genomen. Otellini onthulde ook dat er al vijftien 45nm-producten in ontwikkeling zijn voor de mobiele, zakelijke en desktopsegmenten. De eerste van deze producten ligt op schema om in het vierde kwartaal van 2006 voltooid te worden. Intels 45nm-fabrieksnetwerk beslaat zo’n 50.000 vierkante meter ‘clean room’ en er is al 9 miljard dollar in geïnvesteerd.

Otellini schatte dat de ‘cadans’ van deze productietechnologieën – die de Wet van Moore volgen – en Intels voornemen om iedere twee jaar een nieuwe microarchitectuur te introduceren, in 2010 zullen leiden tot een enorme toename van de prestaties-per-watt. Hij liet een grafiek zien met geplande nieuwe microarchitecturen in 2008 (codenaam Nehalem, 45nm) en 2010 (codenaam Gesher, 32nm). Deze nieuwe microarchitecturen zullen parallel worden ontwikkeld door verschillende teams, gericht op toekomstige productietechnologieën.

"Aan het einde van dit decennium zullen de prestaties per watt 300 procent hoger zijn dan nu", zei Otellini. "Deze toegenomen kracht zal ontwikkelaars en fabrikanten in staat stellen systemen met opwindende nieuwe mogelijkheden te maken."

Om te demonstreren hoe de Wet van Moore tot ver in de toekomst zal gelden, liet Otellini het prototype zien van een processor met 80 eenvoudige kernen voor drijvende kommaberekeningen op één chip. Deze minuscule chip – slechts 300 vierkante millimeter – bereikt een snelheid van een teraflop, ofwel een billjoen drijvende kommaberekeningen per seconde. Hij zette dit af tegen de historische doorbraak van elf jaar geleden: ’s werelds eerste teraflop-supercomputer, een enorme machine die tienduizend Pentium Pro-processors nodig had in 85 kasten met een vloeroppervlak van ongeveer 200 vierkante meter.