2min

Tags in dit artikel

,

Gebruikers back-uppen belangrijke data niet of nauwelijks. Dat blijkt uit onderzoek dat aantoont dat er gemiddeld per minuut twee Gigabyte aan belangrijke data verloren gaat.

De meeste mensen die voor het onderzoek ondervraagd wereden geven als antwoord op de vraag "Hoelang denk je je computer te gebruiken?" als antwoord: "tot hij het begeeft", of "wanneer hij kuren gaat vertonen." Van diezelfde groep zegt ongeveer 23 procent helemaal niet te back-uppen, en 63 procent doet dat weinig.

Deze cijfers zijn al lichtelijk schrikbarend, ze worden echter nog schrikbarender wanneer je het gaat vergelijken met het aantal mensen dat waarde hecht aan hun gegevens, namelijk 83 procent van de ondervraagden. Ongeveer twee op de vijf mensen vindt hun data zelfs onvervangbaar. Om deze reden heeft het bedrijf Ontrack Data Recovery een checklist opgesteld.

De checklist:

Maak regelmatig back-ups – Gezien het feit dat 64 procent van de computergebruikers minimaal één keer per jaar met een computercrash te maken krijgt, wordt met een back-up van één keer per maand of minder vaak teveel aan het toeval overgelaten.
Controleer back-ups regelmatig – Hoewel een aantal mensen regelmatig back-ups maakt, controleert 45 procent daarvan nooit of zijn back-ups daadwerkelijk werken.
Bewaar back-ups apart – Slechts zeventien procent van de respondenten zegt dat ze hun back-ups op een andere plaats bewaren. De meerderheid geeft aan back-ups op media te bewaren in dezelfde ruimte als de computer. Dit is niet handig als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.
Let op de ‘gezondheid’ van de computer – Wacht niet tot de computer kapot gaat en alle gegevens verloren gaan. Er zijn verschillende diagnostische hulpmiddelen die de harde schijf, de bestandsstructuur en het geheugen controleren. De betere programma’s kunnen een diagnose van de bestaande problemen maken en als vast onderdeel van het onderhoudsprogramma worden ingezet om potentiële problemen op te sporen.