2min

Tags in dit artikel

, ,

Het maken van bommen is volgens een onderzoek van de krant Trouw een rage op het internet, volgens Trouw kunnen de jongeren gemakkelijk aan een handleiding of een recept komen.

Jongeren vermaakten zich eerst met het maken van spuitende cola flessen, ze deden een mentos in een fles cola en dat zorgt ervoor dat de koolzuur naar buiten wil. Echter zijn ook kunstmestbommen populair geweest onder jongeren, nu is een wat minder gevaarlijke soort aan de beurt, de ‘Crusty Bombs’. Deze bommen worden gemaakt met een giftige stof uit schoonmaakmiddelen.

Op het internet duiken diverse recepten op, er gebeurt van alles met schoonmaakmiddelen en het mengen ervan, als omhulsel worden meestal lege flessen gebruikt. Het blijft niet bij een heel uitgebreide instructie, ook de resultaten worden meestal gepubliceerd, smeltende afval stukken en opgeblazen vuilnisbakken zijn erg populair.

Dat de recepten vaak misbruikt worden blijkt uit een verhaal van de politie. Vrijdagavond werd in bus 41 in Amsterdam een chemicaliën bom gegooid. Er zijn toen 2 vrouwen gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Deze zijn later de avond ontslagen met brandwonden. De politie heeft de daders helaas nog niet kunnen pakken.

Door al deze streken verkoopt de Kruidvat geen schoonmaakmiddelen meer aan minderjarigen. Echter kunnen ze het ook gewoon bij een supermarkt halen. Een verkoopster geeft ook aan dat het niet bijster veel effect heeft. Neem als voorbeeld alle testen die in het verleden zijn gedaan met het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar.

De filmpjes blijven binnenkomen op het internet, zo zegt ook Jan Goossens op de Universiteit van Tilburg, "Ik heb niet gemerkt dat het onder jongeren leeft, maar het is bekend dat je met simpele middelen als kunstmest een bom kunt maken. Ik geef weleens een bescheiden lesje over het maken van vuurwerk en dat spreekt de leerlingen erg aan. Door internet zijn de activiteiten van de jongeren buiten ons blikveld geraakt. Wat ze vroeger aan mij moesten vragen, kunnen ze nu zelf eenvoudig opzoeken."

Justitie wil een verbod op de filmpjes en informatie, ze willen het ook met spoed gaan overleggen in de Europese Unie. Ondertussen worden de filmpjes meestal verwijderd door eigenaren van diverse websites. De meest belangrijke les die eigenlijk iedereen mee geeft is dat het maken van zo’n bom en het gebruiken ervan niet zonder risico’s is.