4min

Tags in dit artikel

, ,

Zoals eerder was te lezen in andere delen van de Vista special is Microsofts besturingssysteem op veel plaatser mooier geworden en zijn er meer opties bijgekomen. Meer features en grafische pracht betekent onvermijdelijk ook een grotere aanslag op het computerssyteem, hoe zit het eigenlijk met de performance van Vista?

Performance opties instellen

Alles is nog steeds hetzelfde gebleven als bij Windows XP. De visual performance, Advanced en Data Execution Prevention zitten er alledrie gewoon weer in met dezelfde opties. Hier is heel veel over te vertellen, maar aangezien deze opties niet veranderd zijn ten opzichte van XP is dat niet echt zinvol.


Performance opties Visual


Preformance optie Advanced

SuperFetch:

Dit is een nieuw programma ontwikkeld om uit te zoeken welke programma’s de gebruiker het meest gebruikt. Deze nieuwe feature zorgt er dan voor dat de programma’s die je het meest gebruikt dan bij voorbaat al in het RAM geheugen wordt geplaatst zodat dat programma sneller zal opstarten.

ReadyBoost:

Dit is net zoals SuperFetch een nieuwe techniek die Vista gebruikt om Vista soepeler te laten draaien. Deze techniek werkt doormiddel van extern flashgeheugen te koppelen aan je computer, zodat deze als een soort aanvulling op het intern geheugen gebruikt kan worden. Om op die manier de prestaties van je computer te verbeteren. Je zult de verschillen zelf zien als je gebruik maakt van deze optie.


ReadyBoost[/b]

Als je Flashgeheugen aan je USB poort hangt komt Vista automatisch met een pop-up wat je wilt doen. Dat werkt hetzelfde als in XP. Alleen nu staat er een optie bij namelijk. Of je geheugen wilt gebruiken om je systeem een boost te geven doormiddel van dit programma. Als je dat wilt doen doet het programma eerst een test om te kijken of het geheugen wel geschikt is voor deze mogelijkheid. Dus als je een externe harde schijf aansluit krijg je deze optie ook. Daar moet wel bijgezegd worden dat een hardeschijf niet echt geschikt is voor ReadyBoost. De toegangstijd is bij een hardeschijf namelijk een stuk lager dan bij flashgeheugen. Juist omdat ReadyBoost voordelen haalt uit snelle toegangstijden is een flashdrive dus bij uitstek geschikt voor deze feature. Dus het is enigszins vreemd te noemen dat Vista de ReadyBoost optie ook opgeeft als je een externe harde schijf aansluit.

Overigens wordt het flashgeheugen niet door Vista aangemerkt als extra intern geheugen. Je zult dus altijd alleen het ‘echte’ interne geheugen blijven zien als maatstaf.

Benchmarken

Snelheid data overdracht

Bij dit onderdeel doe ik niet meer dan kijken of mijn data die ik verplaats beter is te verwerken in Vista dan in XP. En dan let ik ook vooral op de aangegeven tijd. Want in XP geeft hij maar een hele enkele keer de juiste tijd aan die het nodig heeft om te kopiëren. Ik hoop dat dit in Vista beter wordt aangegeven. Je zou je trouwens kunnen afvragen waarom ik geen benchmark heb gedaan met Games, maar dat komt even later in het verhaal weer terug! Dus heb geduld.

Voor de test met data kopiëren, gebruik ik twee mappen en één bestand dat een totale grootte heeft van 10,3GB in totaal zijn het 85 items. Deze ga ik verplaatsen naar een andere partitie op dezelfde harde schijf. In onderstaande tabel zie je het resultaat.

Snelheden in Windows XP Windows Vista
Seconden: 656 451
Minuten en seconden: 10 minuten en 56 seconden 7 minuten en 31 seconden

Ik moet erbij zeggen dat de aangegeven tijdsduur die aangegeven wordt in Vista toch wel aardig klopt. Hij geeft alleen in het begin een verkeerde tijd aan, maar daarna herstelt hij zich goed en dan klopt de tijd wel aardig. In tegenstelling tot XP is dat een stuk beter. Bij XP zit je op zes minuten, dan weer op negen minuten en vervolgens op zeven minuten, waardoor je eigenlijk nooit weet waar je aan toe bent.

Wat ik eigenlijk met dit simpele testje wil bereiken is dat je kunt zien dat Windows Vista gewoon vele malen beter kan omgaan met grote bestanden dan Windows XP. Dus dat is een goede verbetering.

Prestaties van Games onder Vista
We hebben ook nog een benchmark uitgevoerd met Unreal Tournament 2004 in Vista. In het specialdeel Vista & Games kun je daar meer over lezen.

Vista System rating:

Vista System rating is het inmiddels wel bekende ratingsysteem van Vista. Er is om dit systeem een hoop te doen geweest, dat was ook hier op Techzine te lezen. Vervolgens werd er twee maanden later verteld dat het rating systeem werd verbeterd.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ze het inderdaad hebben aangepast. Dat ik de eerste keer een bètaversie had geïnstalleerd en het rating systeem bekeek kwam ik niet verder dan een 3. Nu heb ik meer geluk en kom ik welgeteld op een 3,6. Wat wel goed is aan deze feature is dat het niet uitmaakt of je op het moment van de rating applicaties open hebt staan, de rating blijft tijdens mijn testje hierboven hetzelfde aangeven. Dat komt omdat de System Rating puur en alleen kijkt naar de hardware die in je computer zit.


Vista System Rating

Overigens heeft Microsoft ook een standalone ratingsysteem voor Vista ontwikkeld. Daarmee kun je bekijken of je huidige systeem met Windows XP geschikt is voor een upgrade naar Vista. Deze Windows Vista Upgrade Advisor kun je vinden op de website van Windows Vista