1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het BMW Sauber F1 team toont vandaag zijn nieuwe supercomputer aan het publiek. Deze supercomputer is gebaseerd op een computercluster met 512 Dual-Core Intel Xeon 5160 processors en simuleert de aërodynamische karakteristieken van de BMW Sauber Formule 1 racewagens. Het cluster heeft de naam Albert2 gekregen en heeft een maximum rekenvermogen van 12.228GFLOPs. Dit betekent dat het de snelste Europese supercomputer is in de Top 500, categorie ‘industrie’ (www.top500.org).

De nieuwe computer is ontworpen en gebouwd door het Zwitserse bedrijf Dalco AG. De computer wordt gebruikt voor zware ‘computational fluid dynamics’ berekeningen die zeer veel computerkracht vereisen. De speciale software die op Albert2 draait, is geleverd door het softwarebedrijf Fluent. Deze applicatie maakt een simulatie mogelijk van de aërodynamische karakteristieken van de BMW Sauber F1 racewagens.

De supercomputer kan 12 biljoen drijvende kommaberekeningen per seconde uitvoeren en is 5,5 maal zo snel als zijn voorganger. De rekenkracht wordt geleverd door in totaal 512 Dual-Core Intel Xeon 5160 processors (1024 processorkernen). Deze zijn verdeeld in nodes met twee processors. Het cluster heeft 2048GB hoofdgeheugen en een lokale opslagcapaciteit van 20.480GB. Daarnaast is nog eens 15TB diskruimte beschikbaar op een extra bestandscluster.