2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel en Sun waren lange tijd niet elkaars beste vrienden, maar met de strategische alliantie die beide bedrijven vandaag hebben aangekondigd, lijkt de strijdbijl nu definitief begraven.

In de overeenkomst die beide bedrijven hebben gesloten heeft Intel toegezegd om het Solaris besturingssysteem te gaan ondersteunen, terwijl Sun een serie servers en workstations op basis van Intels Xeon-processors gaat leveren.

De overeenkomst heeft naast Solaris ook betrekking op Suns Java- en NetBeans-software en andere technologieën van de twee bedrijven. Als onderdeel van de samenwerking heeft Intel een Solaris OEM-overeenkomst getekend en daarnaast zullen beide bedrijven gezamenlijk ontwikkel-, ontwerp- en marketingactiviteiten ontplooien.

Sun zal in de eerste helft van dit jaar haar portfolio versterken met systemen gebaseerd op Intel-architectuur geoptimaliseerd voor Solaris. Daarbij heeft Sun plannen om een uitgebreide serie Intel-gebaseerde servers en workstations te introduceren met single, dual en multicore-processoren die Solaris, Windows en Linux ondersteunen. Intel en Sun zullen ook samenwerken aan systemen met meer dan vier processoren, geoptimaliseerd voor Solaris.

"We zijn erg blij om met Sun samen te werken om van Solaris op Xeon-processoren een geweldige oplossing te maken voor onze zakelijke klanten wereldwijd. Het samenbrengen van de beste technologieën van Sun en Intel zal leiden tot talloze innovatieve producten", aldus Paul Otellini, CEO van Intel.
Beide bedrijven moedigen softwareontwikkelaars en systeemleveranciers aan hun aanbod voor Solaris op Intel-gebaseerde systemen uit te breiden. Intel zal Sun daarbij ondersteunen in het optimaliseren van applicaties voor Solaris op Intel Xeon.