2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vriendensite MySpace heeft vandaag laten weten dat het gebruikers in een aantal Amerikaanse staten berichten zal gaan sturen over vermiste kinderen. De site wil daarmee de veiligheid van haar gebruikers verhogen en komt tevens tegemoet aan de wensen van veel ouders waarvan het kind een profiel op MySpace heeft.

De nieuwe service genaamd AMBER alerts is een samenwerking tussen MySpace en het National Center for Missing & Exploited Children. Dankzij AMBER alerts werken de media en handhavende instanties beter samen en kunnen er snel opsporingsverzoeken gedaan worden via diverse media, wanneer er sprake is van ernstige ontvoeringszaken.
AMBER alerts is vernoemd naar de negenjarige Amber Hagerman, die in 1996 ontvoerd en vermoord werd. Gebruikers van MySpace zien een kleine tekstbox bovenaan een profiel. Als de gebruikers op de tekstbox klikken kunnen ze meer informatie over de zaak lezen, foto’s inzien of informatie over de verdachte lezen.

Voor MySpace is het beveiligen van haar jonge bezoekers een bittere noodzaak geworden sinds een aantal volwassenen via de site contact hebben weten te leggen met kinderen en die kinderen uiteindelijk sexueel misbruikt hebben. AMBER alerts is dan ook één van de vele maatregelen die MySpace moedermaatschappij News Corp. recentelijk heeft doorgevoerd middels een upgrade.

Een nieuwe maatregel is onder andere dat nieuwe gebruikers moeten registreren met een geldig mail-adres. Ook werkt MySpace samen met het bedrijf Sentinel Tech Holding, dat een technologie ontwikkeld waarmee MySpace diverse databases van de overheid kan doorzoeken naar mail-adressen van seksdelinquenten. Binnen de Amerikaanse overheid zijn namelijk plannen om dergelijke delinquenten alleen een actief e-mail adres te laten registreren en dit adres op te laten slaan in een database. Samenwerking tussen deze database en de database van MySpace zou de site een stuk veiliger kunnen maken.

Volgens advocaten heeft MySpace veel te lang gewacht met het doorvoeren van deze maatregelen. Vorig jaar klaagde de familie van een veertienjarig meisje de site al aan wegens nalatigheid in het beschermen van gebruikers. Vorige week kwamen daar nog eens aanklachten van vijf andere families bij.

MySpace zegt zelf keihard te werken aan oplossingen voor het probleem, het bedrijf huurde een voormalig openbaar aanklager in om het veiligheidsplan voor de site te verbeteren. "We werken samen met partners en handhavende instanties om elke mogelijkheid te vinden waarmee we de kinderen kunnen beschermen, seksdelinquenten van de site weg te houden en technieken te ontwikkelen waar de hele industrie voordeel bij kan hebben", aldus Hemanshu Nigam Chief Security Officer van MySpace.