1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Quad-core Opteron-processoren van AMD bieden naast 40 procent hogere prestatie, ook nieuwe technieken voor energie- en warmtebeheer. De herontworpen microarchitectuur brengt daarmee de prestaties-per-Watt op een nog hoger niveau, aldus AMD.

De verbeteringen zijn onder andere doorgevoerd in de AMD PowerNow!-technologie, waardoor dynamische aanpassingen van frequenties per individuele core mogelijk zijn. Hierdoor is het energiegebruik te verminderen. Verder zijn, dankzij een nieuw energiebeheer, de voltageniveaus van de cores van ‘Barcelona’ te verlagen, zelfs als de memory controller op volle snelheid draait. Daarnaast maakt AMD veelvuldig gebruik van ‘clock gating’, waarbij niet-gebruikte gebieden automatisch worden afgesloten om energie te besparen.

Naast energiebeheer, legt AMD eveneens veel nadruk op prestatieniveaus. Verbeteringen op dit gebied zijn onder meer de toevoeging van een 2MB gedeelde L3-cache. Hiervan zullen vooral cache-gevoelige toepassingen, zoals web, databases en e-mailservers profiteren. Laboratoriumtesten van AMD met database-applicaties lieten zelfs een prestatieverbetering van 70 procent zien.

Daarnaast is de ‘floating point’ rekensnelheid in Barcelona verdubbeld naar 128-bit en profiteren gebruikers van virtualisatie van extra prestatie, dankzij verbeteringen in AMD-Virtualization (AMD-V) met onder andere Nested Paging.