2min

Tags in dit artikel

Sociale netwerken zijn van niet te onderschatten waarde, zeker in het bedrijfsleven. Een goed netwerk biedt veel mogelijkheden en macht en bedrijven kijken in de toenemende mate naar de sociale kringen waarin een sollicitant verkeert. Maar wat nou als je eigenlijk niet zoveel vrienden hebt en je wilt toch heel graag die baan? Dan surf je gewoon even naar FakeYourSpace.com voor een paar representatieve vrienden.

Liegen in je CV is not-done, maar jezelf wat positiever neerzetten in een sollicatieprocedure is voor veel mensen wel acceptabel. Een goede manier om je bij je nieuwe werkgever te profileren is te laten zien hoe groot jouw sociale netwerk is. In Amerika kijken werkgevers dan ook in toenemende mate naar de persoonlijke pagina van sollicitanten op vriendensites. Maar als je weinig vrienden hebt, of niet de juiste vrienden voor een bepaalde baan, dan vis je mogelijk naast het net. Of toch niet?

Als het aan de website FakeYourSpace.com ligt niet namelijk. Deze website biedt tegen betaling vrienden die het verschil kunnen maken tussen jou en die andere kandidaat. Of het ethisch verantwoord is en of je ermee wegkomt is nog maar de vraag, maar profielensites als MySpace.com hebben in hun policy niets opgenomen over betaalde nepvrienden. FakeYourSpace is dus in principe legaal bezig. En naar nu blijkt hebben veel mensen geen problemen met het iets aandikken van hun vriendengroep, want de website trekt inmiddels meer dan 50.000 bezoekers per dag.

Simpel gezegd komt het op het volgende neer. Voor 99 dollarcent per maand huur je bij FakeYourSpace vrienden, die er ook nog eens goed uitzien. De nepvrienden reageren ook regelmatig op het profiel van de klant. De klant kan dat zelf doen, maar het ook overlaten aan de mensen achter de website. In dat laatste geval kan de klant aangeven op welke manier en hoe de nepvrienden moeten reageren.

FakeYourSpace is momenteel gedeeltelijk offline, vanwege problemen met de website iStockPhoto. FakeYourSpace gebruikte namelijk voor de persoonlijke foto’s van de nepvrienden foto’s van iStockPhoto. Maar deze fotodienst staat niet toe dat de personages op de foto’s op zo’n manier gebruikt worden, dat het lijkt alsof ze een product of website ondersteunen. Daarom is FakeYourSpace momenteel bezig met online audities en is het in contact met modellenbureaus om nieuwe foto’s te krijgen voor de nepvrienden.

Voorlopig is de dienst dus nog toegestaan door de vriendensites en dat is mede te danken aan het feit dat sites als FakeYourSpace geen bedreigende, of seksuele reacties plaatsen. De vraag blijft echter of het wel slim is om je werkgever voor de gek te houden met nepvrienden, of dat je wellicht jezelf nog het meest voor de gek aan het houden bent.