2min

Tags in dit artikel

, , ,

Platenmaatschappij EMI was één van de weinige maatschappijen die met industrie gesprekken wilde aangaan over het opheffen van DRM systemen, maar die gesprekken zijn nu voorlopig gestaakt. De betrokken partijen konden het namelijk niet eens worden over de hoogte van het bedrag dat EMI als voorschot betaald wilde krijgen.

Volgens bronnen rond het overleg waren een aantal van de betrokken partijen nagenoeg rond. EMI voerde gesprekken met Microsoft, Apple, RealNetworks, Yahoo! en Amazon.com. EMI eist van de bedrijven die online muziekwinkels exploiteren een voorschot, om het risico te dekken. Het bedrag wat EMI wilde hebben zou bovenop het bedrag per nummer komen. Alhoewel het exacte bedrag niet bekend is, lieten de bronnen weten dat de muziekwinkels de prijzen van de nummers door het gevraagde voorschot zouden moeten verhogen om hun zaken nog winstgevend te kunnen houden. De andere partijen kwamen daarom op hun beurt met een lager bod, wat EMI dus niet geaccepteerd heeft.

Geen van de partijen wilde op de berichtgeving reageren. Daarnaast wordt de zaak nog een stukje gecompliceerder door het feit dat platenmaatschappij Warner Music plannen heeft om EMI over te nemen en het is bekend dat CEO Edgar Bronfman van Warner Music een voorstander is van DRM systemen.

De muziekindustrie staat onder druk om een beslissing te nemen over DRM systemen. Recentelijk nog mengde Apple topman Steve Jobs zich met een open brief op de website van zijn bedrijf in de discussie. Apple werd na de brief van Jobs dan ook toegevoegd aan het overleg met EMI. De ogen van veel platenmaatschappijen waren dan ook gericht op EMI, die één van de vier grootste platenmaatschappijen is. Nu de besprekingen met EMI gestaakt zijn, is de kans groot dat andere maatschappijen ook geen verdere stappen gaan ondernemen. EMI experimenteerde al met DRM-vrije muziek, het is niet bekend of deze experimenten nu ook gestaakt worden.