2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De NASA heeft gisteren laten weten dat het 4,75 miljoen uur supercomputertijd ter beschikking stelt aan Amerikaanse onderzoekers. Daardoor kunnen deze onderzoekers gebruikmaken van NASA’s supercomputer om zware berekeningen uit te voeren.

4,75 miljoen uur lijkt heel veel, maar het gaat hier om supercomputertijd. Dat betekent dat de uren verdeeld moeten worden over het aantal processors dat de computer heeft. Stel dat een supercomputer 2.000 processors heeft, dan kan een onderzoeker met één miljoen supercomputer uren uiteindelijk 500 uur (21 dagen) gebruikmaken van de machine. De supercomputer van NASA is het Columbia system dat in het Ames Research Center in Silicon Valley staat. Dit systeem met 10.060 processors heeft een prestatie van 51,78 Tflops per seconden en is dus omgerekend ongeveer 475 uur beschikbaar voor de Amerikaanse onderzoekers.

De uren zullen worden verdeeld over vier projecten, waaronder een project van University of Colorado in Boulder. Zij zullen de rekenkracht van de supercomputer gaan inzetten voor nieuwe algoritmes in grootschalige simulaties van thermohaliene circulatie, oftewel het wereldwijde systeem van de zeestromen en golfstromen. Het onderzoek bekijkt hoe deze stromingen van invloed zijn op het wereldwijde klimaat.

"Deze uren waarin onderzoekers de beschikking krijgen over de Columbia zorgt ervoor dat deze mensen flinke vooruitgang kunnen boeken in hun onderzoeken. Daardoor kunnen betere ruimtevaartuigen en boten ontwikkeld worden, onderzoek verricht worden naar een schoner milieu en betere voorspellingen van toekomstige klimaatveranderingen", aldus NASA woordvoerder Bryan Biegel.