1 min

Tags in dit artikel

, ,

Terwijl de strijd tussen HD DVD en Blu-ray nog hevig aan de gang is komt er weer een nieuw DVD-formaat bij die probeert mee te doen in de strijd. Deze keer is het een Quad-Layer DVD met twintig gigabyte aan ruimte.

Het bedrijf New Medium Enterprises heeft het nieuwe dvd-formaat ontwikkeld, hiermee is het mogelijk om op basis van de traditionele dvd-technieken tot twintig gigabyte aan data op de DVD te plaatsen. De producent hoopt met deze DVD de concurrentie aan te kunnen gaan met HD-DVD.

De DVD welke de naam Versatile Multilayer Disc (VMD) draagt bestaat uit vier lagen. Op elke laag kan vijf gigabyte aan data weggeschreven worden. Naast deze DVD’s heeft New Medium Enterprises ook laten weten dat het ook DVD’s gaat produceren waarop 24, 30, 40 en 48 gigabyte aan data kan worden geplaatst.

De technologie werkt op het moment alleen nog bij een rode laser, maar het bedrijf meent dat het ook mogelijk moet zijn met blauwe laser. Wanneer dit gebeurt zou er volgens NME een opslagcapaciteit van 200 gigabyte mogelijk moeten zijn. Echter zijn er op dit moment meerdere bedrijven welke de concurrentie proberen aan te gaan. Zo claimt Toshiba een DVD met drie lagen te hebben waar 51 gigabyte op past, en zou Ritek over DVD’s beschikken met tien lagen waar 250 GB kan worden opgeslagen.

De Versatile Multilayer Disc moet binnenkort beschikbaar zijn, prijzen zijn echter nog niet bekend.