1 min

Tags in dit artikel

, ,

In Hilversum zijn diverse publieke omroepen aan het bekijken of ze samen in actie kunnen komen tegen YouTube. Op deze website zijn filmpjes te vinden van onder andere de geboorte van het derde kind van Maxima en Willem-Alexander. Maar ook complete afleveringen van Pauw en Witteman worden aangeboden.

Deze materialen zijn natuurlijk auteursrechtelijk beschermd. De omroepen hebben een groep advocaten ingezet om de kwestie te onderzoeken, ze zijn aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Google, die eigenaar is van YouTube is in veel landen bezig om te onderhandelen over copyrights. Zo hebben YouTube en de BBC bijvoorbeeld een overeenkomst, waardoor er gewoon series van deze zender aangeboden worden op YouTube. Dagelijks wordt er nieuw auteursrechtelijk materiaal aangeboden, zo werd YouTube onlangs nog aangeklaagd door Daniela Cicarelli, die te zien was op het strand. Ze had toen geslachtsgemeenschap met haar huidige vriend.

Veel landen vechten tegen YouTube via middelen die zij zelf tot hun beschikking hebben. Zo werd in Turkije YouTube geblokkeerd, en wordt er in andere landen publiekelijk kritiek geuit op YouTube. Meestal wint YouTube de rechtzaken, de reden dat Google nog niet opgehouden is met YouTube. Hoe het afloopt tussen Hilversum en YouTube blijft nog afwachten.