2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Chipmaker AMD heeft meer details vrijgegeven over haar opkomende K10 Barcelona microprocessor bij een persconferentie in Londen. AMD claimt dat de nieuwe processor Intels competitie op "elk mogelijk aspect" zal overtreffen.

Guiseppe Amato, technisch directeur bij AMD Europe, verklaarde dat één van de hoofdvoordelen van AMD’s nieuwe K10 microprocessor, het gebruiksgemak is. Diegene die wensen te upgraden en gebruik maken van Socket F hoeven alleen maar de BIOS te veranderen om de nieuw chip te kunnen gebruiken.

Amato zei tevens dat de nieuwe Barcelona architectuur wordt ingezet op desktop evenals mobiele platformen. "Het moet wel sneller zijn," voegde hij als commentaar toe. Hij zei tevens dat de volledig herontworpen geheugenaansluiting van de processor, AMD een voorsprong zal geven ten opzichte van Intels ontwerpen.

"Barcelona zal een hogere kloksnelheid kennen, een grotere buffer en L1, L2 en L3 caches. Het wordt geoptimaliseerd voor een nog lager stroomverbruik," aldus Amato. De AMD K10 Turion Barcelona chip zal in de tweede helft van 2007 worden gelanceerd. AMD zal ook vijf nieuwe mobiele processoren lanceren, tegelijkertijd met de lancering van Intels nieuws Centrino Pro (Santa Rosa) platform.

Naam Kloksnelheid TDP
Turion 64 X2 TL-66 2,3GHz 35W
Turion 64 X2 TL-64 2,2GHz 35W
Turion 64 X2 TL-60 2,0Ghz 31W
Turion 64 X2 TL-58 1,9GHz 31W
Turion 64 X2 TL-56 1,8GHz 31W

De nieuwe processoren ondersteunen DDR2-800, gebruikmakend van een geüpdate geheugencontroller. AMD stapt tevens over op het 65-nanometerproces dat hogere kloksnelheden en minder warmteproductie met zich meebrengt. AMD kon geen prijzen bekend maken, maar waarschijnlijk brengt de introductie prijsverlagingen met zich mee.