2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Windows XP maakte zijn debuut in 2001. Reagerend op gebruikers is Dell opnieuw begonnen pc’s te leveren met Windows XP als besturingsysteem. De beslissing draait het beleid van Dell terug, welke stelde dat Windows Vista het enige besturingssyteem mocht zijn op vrijwel alle nieuwe pc’s.

De verandering kwam nadat Dells feedback website werd overspoeld met reacties vragend om de terugkeer van Windows XP. Nu kunnen klanten kiezen voor de Home of Professional editie op zes modellen van Dell.

De vier consumentenversies van Windows Vista werden op 30 Januari gelanceerd en sindsdien hebben veel computerfabrikanten hun toestellen alleen met Windows Vista voorgeïnstalleerd. Sinds januari begon Dell Windows XP langzaam te vervangen door Windows Vista en rond maart werden er nog twee modellen verkocht met Windows XP.

Dell veranderde haar beleid door de vele reacties op haar Ideastorm website, waar gebruikers suggesties kunnen stellen over hoe Dell de behoeftes van de klant kan vervullen. De suggestie "Don’t eliminate XP just yet" kreeg bijna 11.000 stemmen. Als antwoord levert Dell het besturingssyteem op vier Inspiron-laptop modellen en twee Dimension-desktop modellen.

"Dit is echt vreemd," aldus Michael Silver, vice president onderzoek bij Gartner. "Op nieuwe pc’s willen klanten meestal het laatste en het beste." Andere analysten speculeren dat Windows XP meer bekend is en dat het goed werkt met randapparatuur van de klanten. Microsoft reageert door te verklaren dat Dell de oproep van een zeer kleine groep met een zeer specifieke vraag beantwoord.

Het is nog niet duidelijk hoe lang Dell Windows XP zal leveren. Aan het eind van januari 2008 kunnen computerfabrikanten geen licenties voor Windows XP meer kopen.