1 min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft een twee nieuwe chipsets voor moederborden geïntroduceerd met ondersteuning voor een 1333 MHz front side bus. Moederborden met de P35 chipset liggen reeds langer in de winkel, maar Intel heeft pas deze week de chipsets officieel geïntroduceerd.

De P35 en G33 Express chips ondersteunen Intel’s Core 2 Duo en Core 2 Quad processoren en bieden verbeterde beeld- en geluidsprestaties. De P35 is de opvolger van Intel’s P965 chipset en is bedoeld voor de gemiddelde thuisgebruiker. De chipset ondersteunt DDR3 met een geheugenbandbreedte tot 8,5 GB per seconde. Het bevat tevens een PCI Express X16 slot, geïntegreerde high-definition audio en gigabit ethernet. Producenten van moederborden kunnen optioneel ondersteuning bieden voor het op flashgebaseerde Turbo Memory van Intel.

De G33 Express chipset is tevens gericht op de gemiddelde consument en is ongeveer identiek aan de P35, op de geïntegreerde videochip na. Intel’s nieuwe 3100 graphics chip met "Clear Video" technologie wordt bijgevoegd bij moederborden met deze chipset.

Er zijn tegenwoordig maar weinig programma’s die voordeel hebben van de grotere bandbreedte van DDR3 geheugen. Intel hoopt dat hier verandering in komt. Het bedrijf vertelt tevens dat DDR3 op 1600 Mhz wordt geklokt met deze chipset en hoopt dat dit uiteindelijk verhoogt wordt naar 2133 Mhz. Naast snelheid benadrukt Intel ook het lagere energieverbruik van DDR3-geheugen, ten opzichte van DDR2-geheugen met ongeveer 25%.