3min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft een totaal nieuwe vorm van een pc geïntroduceerd. Onder de naam ‘Microsoft Surface’ gaat het bedrijf later dit jaar een pc in de vorm van een koffietafel uitbrengen, die bediend wordt met spraak en aanraking.


Volgens Microsoft gaat Surface een grote verandering teweegbrengen in verschillende markten. Zoals gezegd gaat het om een apparaat in de vorm van een tafel die eventueel ook geïntegreerd kan worden in een andere behuizing. Waar het allemaal om draait is het 30 inch grote touchscreen, wat door meerdere mensen tegelijkertijd te gebruiken is.

Zo kun je met je vrienden rond de tafel gaan staan en foto’s uitspreiden alsof het echte foto’s op een tafel zijn. Vervolgens kunnen de foto’s naar hartelust heen en weer gesleept worden, maar ook direct verzonden worden naar een e-mailadres. In tegenstelling tot een normaal touchscreen kan Surface meerdere aanrakingen tegelijkertijd registreren, waardoor meerdere mensen tegelijkertijd de machine kunnen bedienen.


Opmerkelijk is ook dat het scherm objecten kan herkennen die erop worden geplaatst, mits deze voorzien zijn van een speciale barcode. Daardoor worden de mogelijkheden eindeloos. In een restaurant zou Surface toegepast kunnen worden op de tafels. Als er dan een wijnglas met barcode op de tafel gezet wordt, kan de bezoeker informatie zien over de wijn, of een suggestie voor een hoofdgerecht krijgen. Tevens kan er met een klik op de tafel de rekening gevraagd worden en met een simpele beweging de rekening gesplitst worden tussen de mensen aan tafel.

In latere versies wil Microsoft het ook mogelijk maken om een digitale camera met barcode op het scherm te zetten en direct de foto’s uit te lezen en op het scherm te tonen. Microsoft gaat het apparaat in eigen beheer produceren en gaat de eerste exemplaren later dit jaar leveren aan haar eerste klanten, waaronder T-Mobile USA, Starwood Hotels & Resorts en Harrah’s Entertainment.

Eenvoudig een gerecht bestellen…
…of een route bepalen

"Surface is een intuïtieve en bevrijdende manier om bezig te zijn met digitale content. Het vervaagt de lijn tussen de echte en virtuele wereld. Door je handen te gebruiken, bepaalde tekens te maken op het scherm, of objecten op het scherm te leggen, kun je interactief bezig zijn op een niet eerder getoonde manier. Er zijn wel wat bedrijven bezig met dezelfde plannen, maar Microsoft is de eerste die het op deze manier gaat uitbrengen", aldus Tom Gibbons, Corporate Vice President van Microsofts Entertainment & Devices division.

De prijs van het apparaat zal naar verwachting tussen de 5.000 en 10.000 dollar liggen. Microsoft heeft echter plannen om die prijs binnen drie tot vijf jaar op consumentenniveau te brengen. Tevens zal het Surface in een aantal andere vormen gaan uitbrengen, die beter aansluiten op de consumentenmarkt. Meer informatie over Microsoft Surface is te vinden op Surface.com