2min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds afgelopen donderdag kunnen internetters uit China de populaire fotosite Flickr niet meer bezoeken. Volgens de website ligt het niet aan hunzelf, maar aan de Chinese autoriteiten die de site blokeren

Op de site zijn niet alleen vakantiefoto’s te vinden van gebruikers, maar ook beelden van de bloedig neergeslagen studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989, vorige week achttien jaar geleden. Op het hulpforum van de fotowebsite, zeggen medewerkers dat de servers waarop de beelden staan, vanuit China worden geblokkeerd. Het bedrijf zou inmiddels al op zoek zijn naar een oplossing.

Het land voert sinds enkele maanden een campagne tegen ‘schadelijke inhoud’ op het internet. Onlangs maakten de autoriteiten nog bekend dat het honderden pornografische websites zou hebben gesloten. Er wordt echter niet alleen opgetreden tegen erotiek, maar ook tegen kritische geluiden over het autoritaire regime of het "verspreiden van valse geruchten". Eerder had China al het plan om alle internetters in China verplicht hun echte naam op te geven. Maar dat bleek technisch niet haalbaar.

Flickr is eigendom van Yahoo!. Dat bedrijf ligt wereldwijd onder vuur, omdat het teveel medewerking zou verlenen aan de Chinese overheid. Het bedrijf zou ondermeer de identiteit bekend hebben gemaakt van een Chinese dissident die via een Yahoo-account kritische teksten op internet op internet had gepost. De man zit inmiddels in de Chinese gevangenis. Hij en zijn vrouw maakten bekend een rechtszaak te willen aanspannen tegen Yahoo!

Ook andere internet- en technologiebedrijven komen regelmatig in opspraak om hun Chinese activiteiten. Google filtert bijvoorbeeld ‘ongewenste’ begrippen als "democratie" en "mensenrechten" uit de Chinese editie van zijn zoekmachine, en Cisco levert netwerkapparatuur die de Chinese autoriteiten gebruiken om bepaalde sites te blokkeren.