Abonneer je gratis op Techzine!

Een hacker uit het Verenigd Koninkrijk, die schuilgaat onder de naam Gabriel, zegt dat hij heeft ingebroken in een aantal pc’s van de uitgever van Harry Potter. Hij beweert dat hij een kopie van het manuscript van het laatste boek van de zeven delen heeft.

Om in te breken stuurde hij een trojaans paard met een e-mail naar een computer van de uitgever. Nadat deze mail geopend werd kon hij de gegevens op de computer bekijken. Na de bekendmaking door Gabriel deden er direct geruchten de ronde dat het allemaal een hoax zou betreffen en dus niet waar zou zijn. Gabriel postte op de website insecure.org echter een spoiler, waarin hij het einde van het boek verklapt. Open bovenstaande link dus niet als je een Harry Potterfan bent, maar aan de andere kant blijft het natuurlijk gissen of Gabriels verhaal het echte verhaal is.

De Engelse uitgever Bloomsbury, die gehackt zou zijn door Gabriel, wilde niet reageren op de geruchten. De Amerikaanse uitgever Scholastic liet bij monde van woordvoerder Kyle Good weten niet in te willen gaan op de spoiler van Gabriel, maar liet wel weten dat Harry Potterfans sceptisch moeten zijn over alles wat er momenteel op het internet wordt gezegd.

Experts van PC Tools en Trend Micro denken er hetzelfde over. "Hackers gebruiken regelmatig populaire of actuele gebeurtenissen om gebruikers te lokken met een verzonnen verhaal", aldus PC Tools.