2min

Tags in dit artikel

,

Werknemers in de ICT-wereld zijn over het algemeen niet erg loyaal naar hun baas toe, ook zijn ze niet helemaal tevreden over hun baan, zo blijkt uit onderzoek. Het lijkt alsof het aloude ‘nerd’ gehalte weer aan het opspelen is.

ICT’ers zijn meer dan gemiddeld op zoek naar een nieuwe baan, ongeveer éénderde zoekt een nieuwe baan. Het gemiddelde in Nederland ligt op 22 procent. Tenminste, dat blijkt uit een benchmarkonderzoek van onderzoeksbureau Effectory. Ook vinden ICT’ers dat ze niet goed in de organisatie passen, ook een kenmerk van het ‘nerd’ gehalte.

Het vinden van een geschikt iemand die ook wil blijven is erg lastig aldus Marc Sijtra van Effectory. "Door het grote aantal gedetacheerden binnen de sector lijkt het lastig om mensen verbonden met en trots op de moederorganisatie te krijgen." Hierin zou de manager een grotere rol moeten gaan spelen vindt Marc.

De waardering voor de inhoud van hun baan is ook onder het gemiddelde, ze geven gemiddeld een 6,8 voor hun baan. Het landelijk gemiddelde ligt op een 7,1. Volgens Sijtra ligt het aan de match tussen alle factoren: "Vaak spelen commerciële belangen mee. Leidinggevenden binnen deze sector hebben targets, ze laten daarom liever geen medewerkers op de bank zitten. Dit betekent dat een ict-werknemer sneller een opdracht krijgt die minder goed bij zijn capaciteiten en ambities past."

Omschrijving ICT Sector Nederlands gemiddelde
Algemene tevredenheid: 6.9 7.1
Werkzaamheden 6.8 7.1
Collega’s 7.5 7.5
Manager 6.8 6.7
Ontwikkelingsmogelijkheden 6.1 6.0
Passen t.o.v. andere functies: 6.6 7.1
Trots op organisatie: 6.3 6.7
Blijft graag: 6.3 6.7
Graag blijven werken: 6.7 7.3
Zoekend naar ander werk: 31 procent 22 procent