1 min

Tags in dit artikel

, ,

In de categorie van lcd-tv’s met een beelddiagonaal van 80 centimeter of meer is de allerzuinigste 25% zuiniger dan het beste model uit 2006. Dit blijkt uit een onderzoek van Stichting Natuur en Milieu naar het energieverbruik van tv’s.

De stichting onderzocht het energiegebruik van tv’s in de klassen klein (37-60 cm), middelgroot (60-80 cm) en groot (80 cm of meer). De zuinigste bleek de JVC LT 32 G80B te zijn. Het gemiddelde energieverbruik van deze televisie is 115 kilowattuur per jaar. In de klasse middelgrote tv’s was het de Sony KDL-26S2030, met 96 kilowattuur per jaar. Vorig jaar was deze ook het zuinigste in die klasse. Onder de kleinste tv’s heeft ook geen verandering plaatsgevonden, hier is de Samsung LW20M21 de zuinigste gebleken, met 67 kilowattuur.

Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu aan het woord: "Een onzuinige tv verbruikt ruim twee keer zoveel elektriciteit als een zuinig model. Daarom pleit Natuur en Milieu voor een snelle invoering van energielabels, zodat de consument inzicht krijgt in het energiegebruik van de tv’s en producenten geprikkeld worden steeds zuiniger modellen te ontwikkelen".

Verder is ook opmerkelijk dat sommige tv’s niet echt uitgezet kunnen worden, er komen nog steeds nieuwe tv’s op de markt die als hij uit staat evenveel stroom gebruikt als wanneer deze stand-by staat.

Een overzicht kun je hier vinden.