2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hardwarefabrikant ASUS heeft een nieuw moederbord aangekondigd op basis van Intels P35 Express chipset. Opmerkelijkste aan de ASUS P5K3 Premium is dat de fabrikant 2GB aan DDR3 geheugen geïntegreerd heeft op het moederbord.

Onboard sound en onboard graphics was al een bekend fenomeen in moederbordenland, maar nu is er dus ook geïntegreerd geheugen. Dat betekent ook dat het niet mogelijk zal zijn om zelf geheugenbankjes bij te prikken, maar dat zal volgens ASUS geen problemen opleveren. Het geheugen dat standaard op 1333 MHz draait zou zonder problemen overgeklokt kunnen worden naar 1500MHz. Voorwaarde is wel dat er dan gebruikgemaakt wordt van een processor met een 1066 MHz frontside bus.

De 2GB aan geheugen is in een dual-channel configuratie, dat volgens ASUS in een perfecte T-Tree layout is geplaatst. Daardoor heeft de geheugencontroller toegang tot beide geheugenchips en wordt de clock-cycle timing gereduceerd met 50 procent ten opzichte van traditionele designs.
Ook opmerkelijk aan dit moederbord is dat de toekomstige 1333 MHz processors en processors uit Intels Penryn-familie ondersteund worden.

Verder zijn er twee PCIe x16 poorten met ondersteuning voor CrossFire, twee PCIe x1 en drie PCI sloten. Ook is er een JMicron JMB363 controller aanwezig die het moederbord één ATA133 en drie e.SATA 3.0 Gb/s poorten geeft. De toevoeging van Intels ICH9R zorgt voor nog eens zes interne SATA 3.0 Gb/s aansluitingen. Het geheel wordt gecomplementeerd door achtkanaals HD-audio en Dual Gigabit LAN. De koperen heatpipe koeling koelt zowel de P35 Express chipset, de ICH9R als het DDR3 geheugen. Prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekend.