1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Tijdens een briefing voor analisten heeft AMD een aantal van haar plannen onthuld. Deze plannen waren onder anderen de productie van een microprocessor die de beschikking heeft over acht cores en een extra zuinige x86-processor.

De processor die van acht cores voorzien zal worden krijgt de naam Sandtiger mee. Deze nieuwe processor is voornamelijk bedoeld voor het gebruik in servers. De chip krijgt in plaats van de drie HyperTransport-kanalen waar de huidige Opteron-processors over beschikken vier van deze HT-kanalen voor het dataverkeer. Deze nieuwe processor staat op de planning om in 2008 toetrede te doen tot de markt.

Verder werd tijdens deze briefing ook de desktopversie van het Phenom quadcoreplatform met een kloksnelheid van 3 GHz gedemonstreerd. Net als de Opteron servervariant uit deze reeks moeten beide processoren dit kwartaal nog op de markt verkrijgbaar zijn.

Ook werd de nieuwe energiezuinige x86-processorkern Bobcat getoond, deze nieuwe processor zal genoegen nemen met slechts 1 watt. Met deze chip mikt AMD vooral op ultramobiele pc’s, geavanceerde mobiele telefoons en andere consumentenelektronica. Deze chip moet vanaf 2009 terug te vinden zijn in een groot aantal verschillende producten. Ook zal deze nieuwe processorkern gebruikt gaan worden in de Xillion door ATI, deze Xillion is een processor die in digitale tv-toestellen zit. Met de introductie van deze chip probeert de processor-producent een tegenhanger te hebben voor de soortgelijke chip Silverthome van Intel.