1 min

Tags in dit artikel

, ,

Australische onderzoekers hebben ontdekt dat blootstelling aan een doodnormale printertoner net zo schadelijk is als blootstelling aan een rokende sigaret.

Professor Lidia Morawska heeft samen met de universiteit van Queensland een test gedaan met 62 laserprinters voor op kantoren en ontdekte dat 17 hiervan een hoge concentratie aan minuscule tonerdeeltjes uitscheidden. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze tot diep in de longen door kunnen dringen en zo een ademhalingsziekte kunnen veroorzaken.
Morawska heeft een aantal populaire printermerken getest waaronder HP, Canon, Ricoh en Toshiba. Hieruit moest Morawska constateren dat één op de drie gevaarlijke hoeveelheden tonerdeeltjes uitscheidden. Verder waren er nog zes printers welke een laag niveau aan tonerdeeltjes uitscheidden en twee printers die een tussenliggend niveau hadden van uitscheiding. Ook vond de professor één printer die zo vies was dat hij welk vergelijkt kon worden met een aangestoken sigaret wat betreft het aantal vervuilde deeltjes dat de lucht in werd gestuurd.

Ook ontdekte Morawska dat nieuwe toners veel meer deeltjes de lucht in sturen dan oude en dat bij het printen van grafische dingen de vervuiling erger is dan bij tekst. Zo ontdekte hij ook dat tijdens het printen de vervuiling vervijfvoudigd werd.

De onderzoekers zijn van plan om dit onderzoek verder uit te breiden en te gaan testen hoe giftig dit exact kan zijn voor de mens.