1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een 38-jarige man uit de Verenigde Staten is de eerste man die een pacemaker voor de hersenen voorgeschreven heeft gekregen door doktoren.

Het nieuwe apparaat wordt in de borst van de patiënt ingebouwd, net zoals een pacemaker voor het hart. Het enige verschil met een pacemaker voor het hart is dat het apparaat in plaats van elektrische signalen naar het hart, elektrische signalen naar de hersenen stuurt. Deze elektrische signalen worden richting het gedeelte van het brein gestuurd dat het bewustzijn regelt.

De man verkeerde in een vrijwel vegetatieve staat nadat hij een trauma overgehouden had toen hij in 1999 aangevallen en overvallen werd. De man liet weten dat hij voordat hij de pacemaker kreeg enkel "ja" en "nee" kon zeggen, alle andere communicatie waren willekeurige woorden waar hij zelf geen controle over had.

Na de operatie is de man weer in staat om uit een kop te drinken, film te kijken en kan hij zestien woorden spreken. Deze man is één van de eerste twaalf patiënten die deze behandeling zullen ondergaan. De behandeling is tevens onderdeel van een studie goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration.

Dr. Ali Rezai vertelde, "Hij heeft nog steeds een lange weg te gaan, maar als je kijkt hoe slecht het ooit met hem ging, is hij er drastisch op vooruit gegaan."