1 min

Tags in dit artikel

, ,

Fujitsu kondigde in 2005 haar plannen voor een nieuw soort harde schijf aan, die gebruik maakt van miniscule gaatjes, genaamd ‘nanoholes’. Het bedrijf laat nu weten een werkend exemplaar gefabriceerd te hebben en verwacht dat de eerste exemplaren rond 2010 in de winkel liggen.

Het ontwerp van Fujitsu gebruikt geanodiseerd aluminium, waarmee een patroon van nanoholes gemaakt wordt. Elk nanogat bevat een hoeveelheid aan magnetisch materiaal, waarmee een enkele bit aan data opgeslagen kan worden. Om te voorkomen dat er datacorruptie optreedt, doordat de nanogaten met elkaar in verbinding komen te staan, wordt elk gat omringd en geïsoleerd door aluminiumoxide. Meer over deze techniek is te lezen in dit PDF-document van Fujitsu

Uiteindelijk moet de techniek leiden tot een datadichtheid van één terabyte per vierkante inch, oftewel ongeveer één terabyte per 2,5 centimeter. Om die dichtheid te bereiken moeten de nanogaten een diameter van 13nm hebben. Momenteel kan Fujitsu gaatjes maken met een diameter van 25nm, het werkende model heeft gaatjes met een diameter van 100nm. Dit model kan gelezen en beschreven worden met huidige technieken. Fujitsu heeft verder laten weten recentelijk het ideale patroon voor de gaatjes te hebben ontdekt, zodat de schijven optimaal en efficiënt kunnen werken.