1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

In de eerste helft van 2008 gaat KPN beginnen met mobiele televisie in China, dit vanwege de Olympische Spelen. Uitzendingen zullen verzorgd worden via de mobiele versie van ‘Digitenne’.

"We zijn op dit moment het netwerk aan het opbouwen en verkeren in de testfase. Over het bedrijfsmodel, marketing, tarieven en andere details is nog weinig bekend", aldus KPN. Bevestigd is dat Nederlanders vanaf volgend jaar via DVB-H technologie mobiel televisie kunnen kijken via KPN.

Het verschil tussen DVB-H en de huidige technologie waarmee al streaming televisie wordt uitgezonden is dat DVB-H de mobiele variant van Digitenne is, Digitenne staat voor digitale TV via de ether. Er is dus geen UMTS-netwerk nodig, de telefoon bevat een antenne waarmee de signalen uit de lucht worden gehaald. Ander contact is enkel mogelijk via UMTS. Er is nog geen uitspraak gedaan over de dekkingsgraad in de komende zomer, aldus de woordvoerder.

Of deze technologie alleen bij KPN blijft, is nog maar de vraag. KPN: "We zijn een transporteur van data en een bedrijf met een open structuur." Harry Odenhoven, directeur van Vodafone, heeft vorig jaar laten weten dat hij met KPN wilde spreken over de doorgifte van digitale TV. Over de huidige situatie laat KPN niets los. Eind juni werd DVB-H op Europees niveau geaccepteerd als standaard voor mobiele digitale televisie. Tot nu toe is er enkel nog gebrek aan de juiste toestellen die over de speciale ontvanger beschikken.