2min

Tags in dit artikel

, ,

De recentelijk aangekondigde Palm Foleo is nog niet op de markt verschenen en het is inmiddels duidelijk geworden dat dit ook niet meer zal gebeuren. In mei dit jaar kondigde Palm nog vol trots de kruising tussen een PDA en laptop aan, maar Palm wil zich volledig richten op haar nieuwe software platform en heeft daardoor geen tijd voor de Foleo.

Palm introduceerde de Foleo minilaptop in mei nog als het eerste product in een nieuwe lijn van oplossingen die Palm wilde gaan uitbrengen. Het apparaat moest een aanvulling worden op de PDA’s van Palm. Het apparaat was voorzien van een speciale opensource Linuxdistributie en synchroniseerde met de Palm PDA middels Bluetooth. Daarnaast was het mogelijk om de Foleo stand-alone te gebruiken en ermee te internetten via de ingebouwde Wi-Fi verbinding. Het apparaat zou in de zomer van dit jaar verschijnen tegen een adviesprijs van 499 dollar.

Maar zover zal het niet komen, want president en CEO Ed Colligan van Palm heeft op de weblog van het bedrijf laten weten dat de machine er toch niet gaat komen. Omdat de Foleo op het punt stond om verscheept te worden naar de winkels was de beslissing een moeilijke, zo laat Colligan weten op de weblog, maar het bedrijf wil zich volledig richten op het nieuwe softwareplatform dat Palm aan het ontwikkelen is. Zoals gezegd draaide de Foleo op een apart platform en Palm kreeg vanuit de markt signalen dat het apparaat nog op een aantal punten verbeterd moest worden. Dit alles kostte teveel tijd en zou uiteindelijk de focus op het nieuwe platform teveel schade toebrengen.

De komende tijd zal Palm zich dus volledig gaan richten op het nieuwe platform en de bijbehorende smartphones. Daarnaast zal het bedrijf wel blijven samenwerken met Microsoft, zodat er ook smartphones van Palm blijven uitkomen met Windows Mobile. Colligan sluit niet uit dat er in de toekomst alsnog een Foleo uit gaat komen, maar deze zal dan in ieder geval op het nieuwe platform gebaseerd zijn. Het schrappen van de Foleo kost Palm uiteindelijk een kleine tien miljoen dollar.