2min

Tags in dit artikel

, , ,

BlueGene/L staat in de dertigste editie van de TOP500 lijst van supercomputers wederom op de eerste plaats. De gezamenlijke supercomputer van IBM en de National Nuclear Security Administration (NNSA) van het Amerikaanse Department of Energy (DOE) is al sinds november 2004 de onbetwiste nummer één in het land van de supercomputers.

De BlueGene/L supercomputer, die in het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië staat, wordt regelmatig verbeterd door de betrokken partijen. Recentelijk werd er nog een upgrade doorgevoerd, waardoor het systeem in het benchmarkprogramma Linpack nu een score behaalt van 478,2 TFlop/s, oftewel 478,2 biljoen berekeningen per seconden. Voor de upgrade betrof de score nog 280,6 TFlop/s. Om deze prestaties neer te zetten worden heel wat processors gebruikt. In totaal bestaat BlueGene/L uit 104 racks met elk 1.024 nodes en 2.048 IBM PowerPC 440 processors, wat een totaal van 212.992 processors oplevert. De machine heeft verder 73728 GB aan geheugen.


BlueGene/G is de hoogste binnenkomer in de Top500 van supercomputers

Tweede supercomputer op de lijst en tevens de hoogste binnenkomer is het kleine broertje van BlueGene/L, te weten BlueGene/G. Dit systeem van het Forschungszentrum Juelich in Duitsland haalt in de benchmarks 167,3 TFlop/s. Op de derde plaats is tevens een nieuwkomer te zien, die in een nieuw supercomputercentrum in Mexico staat. Het systeem dat door SGI gebouwd is op basis van het Altix ICE 8200 model heeft een score van 126,9 TFlop/s.

Op de vierde en vijfde plek zijn twee systemen op basis van een Hewlett-Packard Cluster terug te vinden. Op plaats vier is een systeem uit India terug te vinden, waardoor het Aziatische land voor het eerst in de top500 staat. Het systeem van de Computational Research Laboratories scoort 117,9 TFlop/s. Het andere HP systeem is van een Zweedse overheidsorganisatie en scoort 102,8 TFlop/s.

IBM processors bezetten dus de eerste twee plaatsen, de derde, vierde en vijfde plaats is bezet door Intels Xeon processor. Het eerste systeem met een AMD Opteron processor is terug te vinden op de zesde plaats. Alhoewel IBM de meeste systemen in de Top500 heeft staan, levert Intel in de meeste gevallen de processor, namelijk voor 354 systemen. 78 systemen maken gebruik van een AMD processor, terwijl IBM voor 61 van de systemen de processors levert.