2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft probeert haar nieuwe HD Photo-formaat verder op de markt te duwen met de lancering van twee nieuwe plugins voor Photoshop.

Het bedrijf heeft HD Photo-plugins gelanceerd voor Photoshop CS2 als CS3. Zowel de Windows als Mac-versie worden ondersteund. Ondanks het feit dat er geen officiële ondersteuning is voor Photoshop Elements en andere oudere versies van Photoshop, werken de plugins toch met deze programma’s. Microsoft hoopt dat het HD Photo de opvolger wordt van het succesvolle JPEG, alhoewel het enige concurrentie heeft van andere opkomende formaten. Het bedrijf claimt dat HD Photo rijkere kleuren en een breder dynamisch bereik biedt dan JPEG. Het formaat dat ook bekend is als JPEG XR en Windows Media Photo, wordt reeds ondersteund in Windows Vista. De fabrikanten van digitale camera’s hebben zich echter nog niet voor het nieuwe formaat uitgesproken.

Eerder deze zomer gaf Microsoft bètaversies van de plugins uit en waarschuwde gebruikers om voor het eind van het jaar up te graden. "Op het eerste gezicht lijken de plugins erg veel op de meest recente bèta’s," aldus Bill Crow, program manager van HD Photo. "Vergeet niet dat de bètaversies op 31 december zullen verlopen, dus moet men definitief de nieuwe versies downloaden en installeren."

Om een kleine impressie te geven hoe het HD Photo-formaat zich manifesteert naast JPEG, toont de afbeelding hieronder hoeveel de verschillende formaten van de originele afbeelding afwijken. Hoe meer kleuren, hoe meer de afbeelding afwijkt. Een perfecte kopie zou dus een zwart beeld geven.