2min

Tags in dit artikel

,

Nadat AMD een aantal jaartjes achter Intel en NVIDIA aangelopen heeft op GPU en CPU gebied, heeft het Texaanse bedrijf nu een grafische kaart die sneller is dan de concurrentie.

Het gaat niet om een grafische die geschikt is voor 3D-gaming, maar om een FireGL kaart, die bedoeld is voor CAD-designers. Denk hierbij aan het maken en bewerken van films en andere zware workstation applicaties. Dat is dezelfde doelgroep als de Quadro kaarten van NVIDIA. Op deze markt was AMD jarenlang bijna niet te vinden en bijna uit het niets staan ze er nu weer.

De afgelopen jaren werd deze markt namelijk gedomineerd door kaarten uit NVIDIA’s Quadro series en datzelfde bedrijf verdiende er ook erg veel geld aan. Marges van 45 procent en hoger zijn geen uitzondering. Maar nu zorgt voor AMD voor wat serieuze concurrentie, het bedrijf heeft de snelste workstationkaart van dit moment.

Op de low-end 3D grafische kaarten (GF8600/8400) voor consumenten zit voor NVIDIA wat minder marge, maar als je dit optelt bij de 45 procent marges op de workstation, houd je nog steeds een mooi zakcentje over. Een paar kleine voorbeeldjes: de PNY QuadroFX 5600 kaart gebaseerd op de G80 (8800GTX) core met 1536MB GDDR3, 2x DVI en een PCI-e slot gaat voor 2800 euro over de toonbank. De PNY QuadroFX 5500 SDI met de G71 core (7900GTX, 1024MB DDR2, 2x DVI en een PCI slot) kost rond de 2500 euro.

En nu heeft ATI de snelste kaart voor 3D-professionals en is AMD terug op deze markt, waar zeker veel geld te verdienen is. Dit is dus waarschijnlijk ook een goeie boost voor AMD, dat het de afgelopen tijd op CPU en GPU gebied zwaar heeft gehad. De FireGL V8650 heeft 2048MB GDDR4 aan boord en gaat voor ongeveer 1800 euro over de toonbank.

Een review met enkele foto’s is hier te vinden op 3dprofessor.org