1 min

Tags in dit artikel

, ,

Voor mensen die erg op hun privacy gesteld zijn heeft zoekmachine Ask.com een nieuwe dienst in het leven geroepen. Met deze dienst kunnen gebruikers bijna helemaal anoniem gebruik maken van de zoekmachine.

De dienst, genaamd AskEraser, verwijdert de zoekgeschiedenis van de gebruiker. Zodra je de dienst inschakelt wordt er een cookie aangemaakt die aangeeft dat de zoekgeschiedenis verwijderd dient te worden. De zoekgeschiedenis wordt niet gelijk verwijderd, hoelang het duurt voordat de gegevens verwijderd worden is niet bekend.

In Nederland bestaat al langer een zoekmachine voor mensen die op hun privacy gesteld zijn. Ixquick.com geeft echter wel aan dat de zoekgeschiedenis na 24 uur verwijderd wordt.

Zoeken via Ask.com is niet helemaal anoniem. Voor onderhoudsdoeleinden is het namelijk mogelijk voor Ask.com om de dienst uit te schakelen. Ook de Amerikaanse overheid kan beslissen dat de zoekgeschiedenis van gebruikers behouden moet worden. Tevens worden aan de hand van de zoekopdrachten Google-advertenties getoond. Hiervoor is wel bepaalde informatie nodig waardoor het zoeken via Ask.com niet geheel anoniem is.