1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een verkeerde update van Kaspersky Lab heeft er voor gezorgd dat Windows Explorer (explorer.exe) als een laagrisicovirus gemarkeerd werd, te weten het Huhk-C-virus. Het resultaat hiervan is dat de Explorer in quarantine geplaatst werd, of soms erger.

Kaspersky heeft inmiddels een gereviseerde update uitgebracht samen met een advies over hoe een legitiem systeem kan worden hersteld. Dit heeft slechts twee uur geduurd, maar dat is slechts weinig troost voor degene die toch slachtoffer zijn geworden van deze foutieve update. Het virus zou alleen problemen hebben veroorzaakt voor bedrijven die bijvoorbeeld hun netwerkscan hadden gepland gedurende de uren dat de fout aanwezig was.

De fout komt slechts dagen nadat een fout in andere update systemen heeft doen crashen. Deze twee fouten, die zich in korte tijd opvolgden, heeft twijfel doen onstaan over de betrouwbaarheid van het testregime van het Russische antivirusbedrijf.

David Emm, senior technology consultant van Kaspersky Lab in Engeland heeft gemeld dat slechts één bedrijf en drie particuliere gebuikers van het antiviruspakket melding gemaakt hebben van deze foute update. "Foute alarmen treden regelmatig op, en we nemen deze dan ook zeer serieus", aldus Emm, "We hebben systemen die er voor zouden moeten zorgen dat dit soort dingen niet gebeuren, maar het lijkt erop dat er toch nog fouten door de mazen van het net glippen."

Hij voegde er aan toe dat Kaspersky alles doet om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.