4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Vandaag krijgt KDE 4 het groene licht. KDE 4 wordt de opvolger van van KDE 3.x en moet heel innoverend gaan worden. Er zijn diverse nieuwe features in terug te vinden, zoals Plasma, Phonon, Solid, Decibel, Kross, Dolphin en een nieuwe versie van KWin.

KDE is een grafische gebruikersomgeving, afgekort GUI. Dit ‘raamwerk’ zorgt ervoor dat veel dingen op Linux niet meer via commandline geregeld hoeven te worden. KDE is uitgebracht onder een GNU licentie, wat wil zeggen dat het software is die voor iedereen vrij te gebruiken is. Vandaag introduceert het development-team achter KDE versie vier.

KDE is niet de enige GUI die beschikbaar is voor Linux. Het is wel één van de grotere spelers, maar er zijn meer alternatieven, zoals GNOME en Fluxbox. Dergelijke systemen zijn directe concurrenten van elkaar en de consument kiest uiteindelijk voor het systeem dat zij het lekkerst vindt werken. De meeste beginnersdistributies van Linux leveren automatisch een GUI mee. Zo levert Ubuntu GNOME mee en Kubuntu KDE. Er zijn ook distributies die zowel GNOME als KDE meeleveren, want dit zijn de grootste spelers. Voorbeelden van deze distributies zijn SUSE en Fedora. Andere distributies laten de gebruiker helemaal zelf kiezen of zij een GUI willen en zo ja, welke.

Plasma

Plasma wordt het nieuwe raamwerk voor KDE. Het gaat drie oudere applicaties combineren tot één nieuwe applicatie. De drie oude applicaties zijn Kicker (panelen), KDesktop (desktop root venster) en SuperKaramba (widget systeem). Plasma wordt de belangrijkste applicatie van KDE omdat hij daadwerkelijk verplicht is, zonder deze applicatie zal KDE niet werken.

Plasma zal widgets gaan ondersteunen, deze zullen alleen ‘Plasmoids’ gaan heten. Een widget is een kleine applicatie die altijd op je bureaublad staat. Een voordeel aan Plasma haar widgetsysteem is de ondersteuning van SuperKaramba widgets, zodat deze widgets gewoon zullen werken in KDE.

KWin

KWin is een ‘Window Manager’, wat ervoor zorgt dat de gebruiker applicaties te zien krijgt met een rand eromheen, met knoppen zoals sluiten, minimaliseren en maximaliseren.

Nieuw aan deze ‘Window Manager’ is de speciale effecten die mogelijk zullen zijn met behulp van de grafische kaart. Denk aan effecten zoals al langer kan met behulp van Compiz Fusion, zoals het laten sluiten van vensters met animatie bijvoorbeeld. Windows Vista Aero doet dit ook, maar dan op een veel kleinere schaal. De ontwikkelaars achter KDE hebben besloten KWin apart te voorzien van dergelijke snufjes zodat er een gegarandeerd stabiele basis is. Ook was het veel moeilijker om Compiz-Fusion in te bouwen, meldde KDE.

Raptor

Raptor wordt het nieuwe menu van KDE. Deze zal, als alles meezit, echter pas beschikbaar komen in KDE 4.1. Raptor moet heel innoverend gaan worden en allerlei nieuwe snufjes krijgen.

Eén daarvan, maar toch wel een heel belangrijke, is de ‘Artificiële Intelligentie’. Dit zorgt ervoor dat KDE op speciale dagen en uren de ene applicatie weergeeft in de snelkieslijst en op een andere dag een heel andere applicatie. Raptor houdt namelijk bij wanneer welk programma gestart wordt.

Dolphin

KDE kende voorheen altijd Konquorer om bestanden mee te beheren, in KDE 4 hebben ze echter besloten Dolphin deze taken over te laten nemen. Ondanks dat Konquorer nog steeds bestanden zal kunnen beheren is dit nu meer weggelegd voor Dolphin. Dolphin wordt uitgerust met alles wat zijn voorganger ook kan. Er is voor gekozen om zoveel mogelijk code hetzelfde te houden tussen beide applicaties.

Phonon

Phonon wordt de multimediastandaard van KDE 4. Het is eigenlijk niet meer dan een raamwerk dat alles wat met multimedia te maken heeft beheert. Er gaan diverse applicaties op draaien zoals Xine, wat overigens de enige applicatie is die daadwerkelijk beschikbaar is voor KDE 4 op dit moment. Maar ook andere applicaties gaan draaien op deze standaard van KDE 4. De intentie waarmee Phonon ontwikkeld is, is om te zorgen dat KDE onafhankelijk wordt van nu veel gebruikte systemen als Xine of GStreamer.

Solid

Solid wordt hetzelfde als Phonon maar dan voor hardware. Solid zal alle hardware-ondersteuning gaan regelen. Ondanks het weer een eigen raamwerk is, is deze wel gebaseerd op andere raamwerken die nu al beschikbaar zijn.

Solid zal alles gaan regelen. Het kan achterhalen hoeveel minuten het nog duurt voordat de batterij van de notebook leeg is tot de videokaart ondersteuning voor KWine. Een voordeel aan zowel Solid als Phonon is de brede inzetbaarheid, ze zijn niet gelimiteerd tot één platform. Er zou dus ook een Windowsversie van Solid of Phonon uit kunnen komen.

Decibel

Decibel is een framework dat gebruikt wordt om allerlei chat- en communicatieprotocollen te generaliseren onder één framework. Volgens de onwikkelaars zijn communicatieprogramma’s slecht met elkaar geïntrigeerd. Wanneer de gebruiker weggaat van de computer moeten er meerdere applicaties apart op afwezig gezet worden. Decibel moet er dus voorzorgen dat de programma’s waarmee men communiceert beter met elkaar samenwerken. Denk aan het beheren van al je communicatieprogramma’s met één tool.

Kross

Kross is vooral interessant voor developers. Kross is namelijk het nieuwe framework voor het ontwikkelen van applicaties onder KDE. Er zijn al applicaties die gebruikmaken van dit nieuwe framework, te weten:

  • KWord;
  • KSpread;
  • Krita;
  • Kexi;
  • SuperKaramba;
  • Plasma;
  • Kopete;


Veel van de behandelde componenten zijn nog mager ingevuld. Dit komt omdat veel componenten afhankelijk zijn van externe ontwikkelaars. KDE 4 kent verschillende installatiemogelijkheden, deze zijn hier te vinden.