1 min

Tags in dit artikel

, ,

De klantgegevens van alle klanten van internet-provider Planet liggen op straat vanwege een fout van een systeembeheerder. Dit voorval heeft al enkele weken geleden plaatsgevonden, maar is nu pas openbaar geworden toen Planet niet reageerde op de melding.

De beheerder die dit gedaan heeft, heeft waarschijnlijk een fout gemaakt tijdens het wegschrijven van de backup van de klantgegevens. Het kwam per ongeluk op de homepage-ruimte van een klant met een bijna dezelfde achternaam als de systeembeheerder.

Toen deze klant opmerkte dat er een zeer groot bestand op deze ruimte stond, heeft deze het gedownload om tot de conclusie te komen dat het alle klantgegevens van Planet Internet betrof, zo’n 2,5 miljoen in totaal.

Hierna lichtte hij Planet Internet hierover in. Omdat zij niet reageerde besloot hij z’n ervaringen te delen middels een topic op Tweakers.net.

"Wat hier gebeurd is is fout, en niet de bedoeling", aldus een woordvoerster van moederbedrijf KPN, "Normaal gesproken hoort dit soort meldingen terecht te komen bij ons security-team dat er dan direct mee aan de slag gaat."

Het maken van backups op deze manier is inmiddels niet meer toegestaan en Planet bekijkt hoe het voortaan via meer beveiligde routes kan. KPN probeert inmiddels contact op te zoeken met de vinder van de gegevens om te vragen of hij ze wil vernietigen.