2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De relatie tussen Greenpeace en Apple was tot voorkort niet zo bijster goed, maar de komst van de MacBook Air zou wel eens een keerpunt in die relatie kunnen zijn. Greenpeace heeft namelijk in een verklaring laten weten dat ze erg blij zijn met de MacBook Air en dat Steve Jobs voor het eerst in een keynote aandacht schonk aan het milieu.

In mei vorig jaar bestempelde Greenpeace Apple nog als minst milieuvriendelijke elektronicafabrikant, de milieuorganisatie beschuldigde Apple er destijds van dat het zich te weinig aan internationale afspraken zou conformeren en dat het maar weinig deed aan het uitfaseren van het gebruik van schadelijke materialen. In oktober 2007 volgde vervolgens scherpe kritiek op de gebruikte materialen in de iPhone. Apple beloofde echter beterschap, mede naar aanleiding van een actie die Greenpeace opstartte en flink wat reacties van Apple gebruikers opleverde.

In de laatste versie van de Guide to Greener Electronics, staat Apple nog niet echt hoog, maar al wel wat hoger dan in mei. De aankondiging van de MacBook Air kan Apple wellicht weer wat hoger in de lijst zetten, want Greenpeace heeft in een persbericht laten weten erg blij te zijn met de ultradunne laptop. De laptop voldoet niet alleen aan de strenge Europese RoHS eisen, maar ook het moederbord is vrij van gebromeerde vlamvertragers (BFR’s) en Polyvinylchloride (PVC). Dat is geheel volgens de belofte van Steve Jobs, die toegezegd heeft dat het gebruik van deze materialen eind 2008 stopgezet zal worden.

De MacBook Air is niet geheel vrij van de schadelijke materialen, volgens Greenpeace zou dat een Apple de absolute nummer één op de lijst gemaakt hebben. Volgens Greenpeace heeft Apple het qua design al helemaal voor elkaar en is het nu dus ook hard op weg om het op het gebied van milieuvriendelijkheid helemaal voor elkaar te krijgen. "We kunnen de groene Appel bijna proeven, maar hij is nog niet helemaal rijp", aldus Greenpeace.