2min

Tags in dit artikel

, , ,

Fabrikanten van navigatiesystemen zijn boos op minister Eurlings van verkeer en waterstaat. De fabrikanten vinden het oneerlijk dat het wegenbestand waarschijnlijk vrijgegeven gaat worden voor commercieel gebruik.

"Wij hebben hard gewerkt en ook jarenlang betaald om die gegevens te verzamelen en nu wil de overheid alles zomaar gratis weggeven", zegt woordvoerder Snauwaert van Tele Atlas. De bedrijven nemen onder andere de woorden ‘oneerlijke concurrentie’ in de mond, omdat zij wél moesten betalen voor de kaarten.

Falkplan, ondermeer leverancier kaarten voor routeplanners, dreigt met juridische stappen: "Wij verzetten ons hiertegen met man en macht en met alle legale middelen", aldus directeur Martin Bruin.

Het nationaal wegenbestand bevat sinds 1998 alle wegen met een naam of nummer. De overheid is van mening dat deze informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn en dus gratis moet zijn. Bedrijven zoals Falkplan vinden echter dat zij zo benadeeld worden, ze moesten jarenlang betalen en nu krijgen nieuwe bedrijven de kaarten voor niks.

De tweede kamer gaat morgen in debat over de kwestie. CDA-Kamerlid de Rouwe heeft al een visie gegeven over het conflict: "Bedrijven gaan daarvan niet over de kop; ze kunnen ruwe data krijgen en daarvan zelf iets moois maken. Neem een navigatiesysteem als TomTom. Die koop je vanwege alle extraatjes, de visualisering en het merk." De Rouwe is echter wel van mening dat het bestand niet meer door de overheid onderhouden dient te worden.

Eurlings wil eerst het onderzoek afwachten dat nu door een extern bedrijf uitgevoerd wordt. Dat moet Eurlings een goed beeld geven over de schade die het bedrijfsleven oploopt dan. Wanneer het plan doorgaat is dit op zijn vroegst in januari 2009 zodat bedrijven genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op de maatregel.