2min

Tags in dit artikel

, ,

Aan het einde van onze derde dag op de CeBIT kwamen we langs de stand van Dane-Elec. Daar hielden we even een praatje, maar we werden ook even aan het werk gezet door de vertegenwoordiger van het bedrijf.

Op mijn kladblok werd een apparaatje bevestigd en ik moest mijn notities maken met een pen die ik van Dane-Elec in mijn handen geduwd kreeg. Wat onwennig schreef ik enkele losse kreten op mijn velletje papier. Als snel bleek dat de pen in ieder geval een stuk fijner schreef dan mijn eigen pen.

De pen waar ik het nu al twee alinea’s over heb is natuurlijk geen gewone pen. Het is de nieuwe digitale pen van Dane-Elec. Nadat ik wat aantekeningen gemaakt had werd de ontvanger losgemaakt van mijn kladblok. De vertegenwoordiger sloot het apparaatje aan op de laptop en na een moment verscheen er een exacte kopie van mijn geschreven tekst op de monitor van de laptop.

Samen met de pen wordt het programma ‘MyScript Notes’ geleverd, een programma dat de geschreven tekst kan analyseren en het daarnaast kan omzetten naar digitale tekst. Ideaal, zo hoef je niet een heel kladje over te tikken dat je bijvoorbeeld gemaakt hebt tijdens een belangrijk college op school.

Deze Zpen, zoals Dane-Elec hem noemt, communiceert continu met de digitale ontvanger. Terwijl je schrijft, verzendt de digitale balpen akoestische en infrarode signalen die ontvangen worden door de microfoons en de infraroodsensor van de ontvanger bovenaan het papier. De ontvanger, die over een gigabyte flashgeheugen beschikt, neemt handschrift en tekeningen op en digitaliseert deze via een klein ingebouwd computerprogramma. Aan de hand van de aankomsttijd van de akoestische signalen kan de ontvanger de schetsen en letters die op het papier worden gezet, identificeren en reconstrueren. De digitale ontvanger kan ook gebruikt worden als USB-stick zodat je er naast je geschreven teksten ook foto’s en muziekbestanden op kunt zetten.


Mocht je de ontvanger alleen gebruiken om teksten mee op te slaan dan kunnen er honderden pagina’s zonder enkele moeite gedigitaliseerd worden. De ontvanger gaat twintig uur mee alvorens hij opgeladen dient te worden. Opladen gebeurt automatisch zodra het apparaat aan de USB poort van je computer wordt aangesloten. De pen gaat zelfs 75 uur mee, daarna moet je de batterijen (twee ‘393’-horlogebatterijen) van de Zpen vervangen.

Met het programma Pen&Ink viewer is het mogelijk om zonder gebruik te maken van een fotoprogramma de afbeeldingen die op de stick staan te bekijken en op te slaan. Met het programma Note Search is het mogelijk om snel daar al je handgeschreven teksten te zoeken. Deze twee programma’s en MyScript Notes zijn bij dit product bijgeleverd. De Zpen is met ingang van het tweede kwartaal van 2008 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro inclusief btw.