1 min

Tags in dit artikel

,

Volgens marktonderzoeksbureau Forrester gaat mobiel breedband de komende vijf jaar een sterke groei doormaken. In 2013 maakt naar verwachting 38 procent van de gsm-bezitters gebruik van mobiele breedbanddiensten.

Naar schatting maken in 2013 zo’n 125 miljoen Europeanen gebruik van internet op hun telefoon. Forrester noemt de groeiende populariteit van mobieltjes met breedbandmogelijkheden als oorzaak van de forse groei. Vooral toestellen met een UMTS (3G)- of HDSPA (3,5G)-verbinding zullen volgens de onderzoekers in 2010 meer verkocht worden. Het tragere GPRS (2,5G) valt daarbij behoorlijk in het niet.

Daarnaast is een belangrijke deel van de groei te danken aan het toenemende aanbod van abonnementen voor mobiel internet. Telecombedrijven moeten volgens analist Pete Nuthall de tarieven aantrekkelijker maken, relevante diensten aanbieden en bovendien de gebruikerservaring verbeteren. Dit noemt hij als de speerpunten waarmee de populariteit van mobiel internet staat of valt.

De onderzoekers noemen de Scandinavische landen, Oostenrijk, Italië en het Verenigde Koninkrijk de voorlopers op het gebied van mobiel internet. Forrester verwacht dat in 2011 ongeveer 60 procent van de gsm-gebruikers in die landen de beschikking over een snelle mobiele breedbandverbinding heeft. Nederland zit in de categorie 50 tot 60 procent wat mede te wijten is aan het feit dat hier minder gebruik wordt gemaakt van de 3,5G-variant van mobiel internet.