2min

Tags in dit artikel

, ,

Vorig jaar waarschuwde de Spaanse huisarts Dr. Julio Bonis al voor Wiiitis, een verzamelnaam voor blessures die ontstaan door veelvuldig met Nintendo’s Wii te spelen. Recentelijk hebben drie artsen van de Mayo Clinic in Rochester, Amerika, de aandoening middels een MRI-scan voor het eerst officieel vastgesteld bij een 22-jarige Amerikaanse man.

Michael P. Nett, Mark S. Collins en John W. Sperling van de Mayo Clinic hebben hun bevindingen vastgelegd in een rapport, dat eveneens gepubliceerd is in de mei-editie van het blad ‘Skeletal Radiology’. De drie artsen stellen de eersten te zijn die een vorm van acute Wiiitis klinisch en middels MRI-beelden hebben vastgesteld.

In het artikel wordt de de casus gepresenteerd van een 22-jarige man die last had van een pijnlijke schouder na het spelen van Wii Sports Bowling. Middels een zogenaamde T2 meting met een MRI-scanner werden afwijkingen gevonden in diverse spieren in de schouder en de bovenarm van de man. De diagnose van de artsen week volgens hen op verschillende manieren af van de diagnose die gesteld werd bij een man die een blessure had opgelopen bij een potje echt bowlen.

Het probleem is volgens de artsen namelijk dat de Wii-controller maar 200 gram weegt en daardoor weinig weerstand biedt aan de agressieve bewegingen van de gebruiker. De abrupte bewegingen die hierbij gemaakt worden leiden volgens de artsen tot excentrische contractie op de spiergroepen, met de nodige spierschade als gevolg.

De artsen hebben de man in kwestie behandeld met ontstekingsremmers en een stevig verband. De artsen geven geen advies ter voorkoming van blessures bij veelvuldig Wii’en, maar aangezien het niet in de verwachting ligt dat Nintendo de Wii Remote gaat verzwaren, is het aan te raden voor elke Wii-sessie eerst wat rek- en strekoefeningen te doen.