2min

Tags in dit artikel

, ,

Mozilla heeft een eerste prototype van haar nieuwe browser voor de mobiele markt vrijgegeven. De browser, die Fennec heet, moet de concurrentie aangaan met Opera’s Mini en Microsoft’s Internet Explorer Mobile.

Fennec is gebaseerd op de code van Firefox 3, waarvoor de ontwikkelaars al duizenden bugs hebben gefikst. Dit legt direct een goede basis voor de browser die geduchte concurrentie van Opera Mini en Internet Explorer Mobile zal krijgen. Ook Safari Mobile behoort tot de concurrenten, hoewel deze minder aggressief aanwezig is in de sector mobiele apparaten.

Fennec-programmeur Christopher Blizzard publiceerde op zijn weblog de eerste SunSpider-testresultaten van de nieuwe minibrowser. SunSpider is een test gemaakt door de makers van WebKit (Safari) die de verwerking van JavaScript test. Uit een vergelijking tussen Fennec en Nokia’s MicroB-browser, die gebaseerd is op Firefox Alpha 1, blijkt dat Mozilla’s nieuwe browser maar liefst zes keer sneller is. Getest werd met een Nokia 810, die een ARM-processor aan boord heeft. Fennec draait volgens Blizzard sneller op dit type processor dan op een gelijkwaardige x86-processor. De Nokia 810 is op dit moment het enige toestel wat de browser ondersteunt.

[b]SunSpider JavaScript Benchmark resultaten[/b]

Hoewel de browser momenteel nog in de experimentale fase verkeert, kunnen eigenaars van een Nokia 810 de browsers wel uittesten. Blizzard vraagt mensen met klem om Fennec niet op de N800 uit te testen wegens het ontbreken van ondersteuning voor het toetsenbord. Wanneer de browser uiteindelijk op de markt komt is niet bekend.