1 min

Tags in dit artikel

,

Labels en leeftijdsratingen op games die kopers moeten waarschuwen, hebben net een averechts effect op jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek op driehonderd jongeren, uitgevoerd door Amsterdamse wetenschappers.

Communicatiewetenschappers Marije Nije Bijvank en Elly Konijn deden onderzoek naar de leeftijdsindicatie en het PEGI-label (Pan European Game Information) op games en het effect daarvan. Het PEGI-label is een rating die door de gamebranche zelf wordt toegekend aan de games. De labels zijn dan misschien bedoeld als aanwijzing voor ouders, maar ook kinderen kijken naar het label, maar dan wel om andere redenen. Zo blijken zeven- en achtjarigen liever 16+- en 18+-games te spelen dan games voor hun eigen leeftijd.

Het PEGI-advies geeft niet genoeg bescherming, zo vinden de onderzoekers. Ouders zouden meer voorlichting moeten krijgen en moeten weten welke spelletjes hun kinderen spelen.
Daarnaast blijkt volgens de wetenschappers dat wanneer jongeren iets wordt verboden, het daardoor extra spannend wordt, maar om dat te weten moet je geen wetenschapper zijn. Het verbod dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft aangekondigd op gewelddadige computergames zou dan ook averechts werken.