2min

Tags in dit artikel

,

Gisteren meldden wij dat het bedrijf Psystar een goedkope Mac-kloon op de markt gebracht heeft. Niet lang daarna kwam de website in de problemen en werd op een gegeven moment totaal onbereikbaar. Inmiddels is de site weer online, maar heeft de OpenMac een naamsverandering ondergaan.

De OpenMac gaat nu, mogelijk vanwege eventuele problemen met Apple, door het leven als OpenComputer. De prijs is ongewijzigd gebleven. Opmerkelijke aan de computer is het feit dat Mac OS X Leopard gedraaid kan worden op niet-Apple-hardware terwijl dat volgens de End User License Agreement (EULA) niet toegestaan is.

In een telefonisch interview verklaart een medewerker van Psystar, die alleen als Robert bekend wil staan, tegenover InformationWeek dat zij een gang naar de rechter wel aan durven als Apple moeilijk gaat doen. Robert geeft aan dat Apple veel te hoge prijzen vraagt voor haar hardware waarop het Leopard-besturingssysteem voorgeïnstalleerd staat. "Ze voeren een prijsverhoging van tachtig procent door", aldus de woordvoerder.

Hij zei daarnaast dat Psystar van mening is dat Apple’s verbod op het installeren van Mac OS X op niet-Apple-systemen in de rechtszaal geen stand zal houden. Hij vergelijkt Apple hier met autofabrikant Honda: "Wat als Honda, nadat je hun auto kocht, zou zeggen dat je alleen mag rijden op de wegen waarvan zij zeggen dat ’t mag?" Hij geeft aan dat Psystar ondanks de schending van Apple’s EULA de OpenComputer zal blijven verkopen. "Wij overtreden geen enkele wet.", zo stelt de Psystar-woordvoerder.