2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft al eerder gemeld dat Windows Service Pack 1 voor Vista eraan zat te komen. Gisteren was het zo ver, Microsoft heeft de Nederlandse editie van Service Pack 1 uitgegeven.

Wanneer men nog even wacht met het los installeren is de download-grootte sterk gereduceerd. Wanneer hij namelijk via Windows Update binnengehaald wordt, worden alleen de pakketten gedownload die gedownload dienen te worden. In het pakket wat je los kan downloaden zitten alle bestanden.

De talen Japans, Engels, Duits, Frans en Spaans waren het eerst aan de beurt. Het pakket voor deze talen kwam namelijk op dinsdag 18 maart uit. Er volgde toen veel speculatie over een datum van uitbreng voor de rest van de talen. In eerste instantie werd gedacht dat dit nog enkele maanden kon duren, toen werd het verkort naar een paar weken. Uiteindelijk werd er door Microsoft bekend gemaakt dat het deze week zou zijn. Inmiddels is het Service Pack dan ook gelanceerd.

Microsoft is een lange tijd bezig geweest aan deze update. De software-gigant heeft bijvoorbeeld patches vrijgegeven welke de installatie moeten versoepelen. Deze patches hadden problemen met installeren, gebruikers raakte in een herstartfase waar ze niet meer uitkwamen. Het systeem moest opnieuw geinstalleerd worden om het op te lossen. Microsoft heeft vervolgens een update vrijgegeven die ervoor zorgt dat eerst alles netjes gedownload wordt voordat er geinstalleerd wordt.

Toen Vista’s eerste Service Pack uitkwam had deze ook de nodige problemen. Zo waren er diverse klachten over een lange installatie-duur, die soms opliep tot 5 uur. Anderzijds waren er veel klachten over de activatie die opnieuw moest gebeuren. Microsoft heeft toen een FAQ beschikbaar gesteld welke moest helpen bij problemen.

Microsoft beloofde bij de release van het Service Pack een verbetering van de performance. Dit is volgens onderzoekers echter uitgebleven. Anderzijds biedt het pakket ook een hoop verbeteringen. Zoals het kopiëren van bestanden, wat nu sneller gaat en de stabiliteit van het systeem is, aldus Microsoft, ook zeer ten goede gekomen. Ook heeft Microsoft met de komst van het Service Pack de illegaliteit aangepakt. Zo heeft Microsoft besloten om een paar bekende WGA-omzeilingen onklaar te maken.

De nieuwe versie kan in ieder geval gedownload worden van Microsoft’s Website. Hiervoor is een legale Windows Vista wel benodigd. Het downloaden van deze module kan hier.