1 min

Internetgebruikers die willen internetbankieren kunnen dit het beste via een mobiele telefoon doen en niet via een computer. Dit is althans de mening van virusbestrijder Sophos en onderzoeksbureau Javelin.

"Het risico op een besmet mobieltje is zeer klein in vergelijking met een pc," aldus virusbestrijder Sophos. Ook James van Dyke van onderzoeksbureau Javelin Strategy and Research deelt deze mening. Volgens hem zijn er veel beveiligingsvoordelen voor mensen die mobiel internetbankieren.

Aangezien er geen overheersend besturingssysteem is, zijn er weinig vormen van malware. Het gebrek aan anti-phishingssoftware voor mobiele apparaten is wel een nadeel.

Analisten trekken al de vergelijking met Mac OS X. Als een besturingsysteem populairder wordt, zal het ook sneller interessant worden voor cybercriminelen om er malware voor te schrijven die is gericht op mobiele telefoons. "Het is de verwachting dat we meer kwaadaardige applicaties op deze apparaten zullen zien," zegt Samir Kumar, product-planner bij Microsoft.