2min

Het One Laptop Per Child-project en Microsoft kondigde gisteren aan dat de XO-laptop toch beschikbaar komt in twee varianten: namelijk een Linux- en een Windows-variant. Beide bedrijven plannen de release van de Windows-variant binnen een maand in zes landen. Dat aantal zal in augustus en september uitgebreid worden.

"Wij vinden het een grote kans voor OLPC om zich verder uit te breiden in meerdere manieren," aldus OLPC-oprichter Nicholas Negroponte tegen CNET News.com in een op donderdag gehouden interview. "De ene manier is dat we breder geaccepteerd worden in de community en de andere is dat we meer software en softwareontwikkelaars hebben."

Microsoft liet in de december weten te werken aan een XO-laptop met Windows erop. Om dit te laten werken moest Microsoft ervoor zorgen dat Windows werkte vanaf een SD-kaart en gebruik kon maken van alle speciale features, zoals de touchpad en de e-bookreadermode, die de XO-laptop te bieden heeft. Dat laatste is bereikt door speciaal geschreven drivers van Microsoft.

Negroponte vertelde verder dat de mogelijkheid om Windows te draaien verplicht is om een succes te worden. Sommige landen wilden de XO-laptop niet zonder Windows, een van die landen was bijvoorbeeld Uruguay. Ook in landen waar een Windows-uitvoering niet verplicht is, geeft het draaien van Windows meer geloofwaardigheid.

"Wanneer ik met mensen spreek en ze vertel dat onze laptop Windows kan draaien, zijn ze onder de indruk," vertelt hij. "Het is alsof je slaagt voor een soort mannelijkheidstest."

De eerste laptops die met Windows verschijnen in juni, zullen geen dual-bootmachines zijn. Microsoft wilde niet vertellen in welke landen de laptops met Windows precies verkocht worden, wel is het zeker dat Linux aanwezig zal blijven op de XO-laptop.